Linkuri accesibilitate

Ministerul Sănătății adoptă un nou protocol pentru tratarea COVID-19 la domiciliu


Noi proceduri de tratament împotriva pandemiei de coronavirus.

Așa cum știu medicii și pacienții deopotrivă, o particularitate nefastă a bolii COVID-19 este că se manifestă în feluri foarte diferite, de la un om la altul, așa că stabilirea unui tratament eficient, mai ales la domiciliu, nu este deloc ușoară.

Ministerul Sănătății adoptă un nou protocol pentru tratarea COVID-19 la domiciliu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00
Link direct

După mai multe critici, Ministerul Sănătăţii a decis să modifice protocolul clinic de tratament la domiciliu unde acum se tratează nu doar cei cu forme uşoare, dar şi mulţi cu forme medii şi grave.

Ministerul Sănătății a decis să actualizeze protocolul clinic pentru tratarea bolnavilor cu Covid-19 ținând cont de situația epidemiologică deloc optimistă. Numărul de infectări este în continuă creştere, în ultima săptămână depăşindu-se constat cifră de 1500. La fel creşte numărul cazurilor medii şi grave, iar din cauza supraaglomerării spitalelor tot mai mulţi pacienţi se tratează la domiciliu.

Protocolul, care descrie paşii de urmat în tratament, este modificat pentru a patra oară din luna aprilie de când s-a decis ca pacienții cu forme uşoare de Covid-19 să se trateze acasă. Actualizarea lui a fost cerută atât de criticii guvernării, cât şi de Avocatul Poporului, dar mai ales de medicii de familie care au ajuns deja să-i trateze de la distanță și pe cei cu forme grave de Covid, chiar dacă protocolul nu prevede acest lucru.

Deși în prezent cei mai mulți dintre pacienții nu sunt spitalizați, versiunea actualizată a protocolului lărgește şi mai mult categoria celor care se vor trata la domiciliu. În consecință medicii de familie, care cu greu mai fac faţă, vor avea un volum şi mai mare de lucru. Protocolul stabileşte că de acum încolo vor fi spitalizați doar bolnavii gravi, cu pneumonii avansate şi care au nevoie de alimentare cu oxigen. Pacienţii cu forme medii, inclusiv cu pneumonii non-severe, care până acum era spitalizaţi, se vor tratat acasă.

„Însă a rămas cerinţa de monitorizare strictă la domiciliu a acestor pacienţii”, a precizat unul dintre autorii măsurilor actualizate din protocol, profesorul universitar Ghenadie Curocichin.

Triajul bolnavilor se va face preponderent la telefon. A fost aprobată lista investigaţiilor pentru examinarea pacienţilor care se tratează acasă şi starea cărora se agravează, sunt stipulate inclusiv criteriile de agravare a stării de sănătate. La fel, a fost extinsă lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu, care vor fi prescrise după caz de medicul de familie. A fost extinsă şi lista medicamentelor care vor fi compensate de stat din fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală.

Protocolul mai prevede utilizarea testelor rapide de depistare a virusului. Ministra Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu a precizat că a fost iniţiată procurarea unui lot de 300 de mii de teste rapide. În continuare vor fi testați doar cei simptomatici. Din cauza numărului mare de persoane infectate s-a decis excluderea din izolare şi tratament a pacienţilor fără efectuarea testului de control.

Rezumând prevederile protocolului actualizat Ghenadie Curocichin a concluzionat că acestea oferă posibilitate de a acţiona mult mai argumentat în tratarea infecţiei: „Posibilităţile de tratament medicamentos la domiciliu au fost considerabil extinse ceea ce de fapt permite tratarea unor contingente mai mari a pacienţilor cu Covid-19 în condiţii de ambulatoriu.”

Pe lista de medicamente compensate se găsesc și anticoagulante

În lista medicamentelor necesare pentru tratarea Covid-19 care vor fi compensate de stat se regăsesc inclusiv anticoagulante care sunt deficitare în farmacii şi destul de costisitoare. Nu vor fi compensate însă antibioticile extrem de necesare celor care fac pneumonie. Aglaia Moșanu, medic de familie la Centrul de Sănătate Costești, consideră că şi antibioticile ar trebui compensate:

„La moment avem 6 pacienţi care se tratează la domiciliu chiar dacă au pneumonie, alţi doi sunt la spital. Cel mai costisitor vine pe seama antibioticilor. Unde e pneumonie trebuie un fel sau chiar două de antibiotice. Se aduna la sute de lei pe care oamenii simpli de la sat nu şi le pot permite. Rugăm rudele să le ajute, mai cumpărăm noi unde trebuie. Facem ca să fie bine.”

Avocatul poporului Mihail Cotorobai semnala într-o recentă luare de atitudine că persoanelor infectate cu Covid-19 care se tratează la domiciliu le sunt încălcate drepturile la viaţă şi la sănătate, pentru că aceştia nu beneficiază de asistența necesară din partea autorităților. El a solicitat, între altele, Ministerului Sănătăţii să standardizarea tratamentul la domiciliu întrucât schemele diferite aplicate de medici, care uneori se contrazic între ele, provoacă neîncredere în rândul pacienților.

Previous Next

XS
SM
MD
LG