Linkuri accesibilitate

Presa matinală despre tinerii fără mască, școlarii cu mască și pandemia


Revista matinală a presei la radio Europa Liberă.

Revista matinală a presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00
Link direct

Principala sursă de transmitere a COVID-19 sunt la ora actuală în R. Moldova tinerii asimptomatici care nu respectă regulile de protecție și pseudo-purtătorii de mască. Cel puțin așa afirmă șeful secției terapie intensivă a spitalului de urgență din Chișinău, Adrian Belîi. Într-un articol publicat de cotidianul.md, medicul și-a arătat dezamăgirea în legătură cu faptul că oamenii nu conștientizează pericolul pe care îl prezintă noul coronavirus și continuă să neglijeze măsurile de protecție.

Tv8.md publică știrea despre decesul urmare a virusului a unui om de afaceri Mihail Aizin, alias Kitaeț. Decorarea acestuia recent de către președintele Igor Dodon cu ordinul Gloria Muncii a stârnit un val de nedumeriri și ironii în presă după ce s-a aflat că ar fi fost considerat unul dintre liderii unei organizații criminale din timpul guvernării comuniste, iar reacția lui Igor Dodon a fost că nu știa când l-a decorat. O altă știre de pe siteul postului respectiv de televiziune, dar prezentă peste tot în presa moldoveană, e cea că ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, s-a reinfectat cu coronavirus și este internat, așa cum a anunțat el însuși pe o rețea de socializare, într-o secție de reanimare a unei instituții medicale din Chișinău.

Gazeta de Chișinau își întitulează un articol la tema pandemică “În R. Moldova s-a ajuns la selecție naturală”. Spitalele municipale din Chișinău nu mai au locuri pentru pacienți, iar Centrul de triere Covid-19 confirmă infecția și trimite bolnavii la tratament ambulatoriu sub supravegherea medicinei primare, scrie publicația citând-o pe ex-ministra sănătății, Ala Nemerenco. În opinia ei, situația a degradat „din cauza aplicării unor tactici greșite de control al infecției, implicării politicului, a incompetenței, a lipsei de voință, de curaj și de profesionalism”.

Scriind despre ultimele decizii ale Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, întrunită duminică în ședință, ziarulnational.md își informează cititorii că aceasta a decis că elevii vor fi obligați să poate măști de protecție și în timpul lecțiilor, iar în grădinițe vor fi redeschise grupele pentru copii de vârsta 2-4 ani. Nici vorbă, însă, de sistarea transportului public. Asta după ce cu o zi mai devreme, primarul socialist al capitalei, Ion Ceban, lăsase de înțeles pe o rețea de socializare că, urmare a creșterii numărului de infectări noi, specialiștii ar recomanda această măsură. “Dacă nu vom purta măști, nu vom păstra distanța și regulile recomandate de medici, vom fi nevoiți ca Chișinăul să revină la noi măsuri restrictive. Și asta ar însemna ceea ce ne recomandă specialiștii, închiderea piețelor, sistarea transportului public, revenirea la lucrul online,” scria sâmbătă domnia sa pe contul său de FB. Duminică, însă, primarul a explicat că sistarea transportului ar crește riscul de îmbolnăvire, deoarece fluxul de persoane ar fi mai mare în intervalul orelor permisive pentru circulație.

Ziarulnational.md își menține pe prima pagină și investigația sa publicată prima data vineri, din care ar rezulta că Igor Dodon s-ar fi întâlnit cu Vlad Plahotniuc - în Grecia, pe 30 august 2020, la hotelul Pomegranate, Halkidiki. Între timp, candidatul la cel de-al doilea mandat de președinte, Igor Dodon, a negat informația. Jurnalistii de la ziarulnationa.md afirmă, însă, că scopul real al vizitei sale de la finele lunii august curent în Grecia, când a ignorat sărbătorile naționale și a vrut să țină în secret deplasarea, a fost să se întâlnească cu Vlad Plahotniuc. Un avion cu Plahotniuc la bord ar fi aterizat la Thessaloniki, Grecia, la două zile după ce Dodon a ajuns acolo, mai scrie publicația. Întâlnirea dintre Dodon și Plahotniuc ar fi avut loc pe 30 august, la hotelul Pomegranate din Halkidiki al lui Artiom Ceaika, acolo unde, potrivit ZdG, familia Dodon s-a odihnit în 2018. Igor Dodon ar fi ajuns la hotel cu un iaht care aparține prietenului lui Plahotniuc, bulgarul Vasil Bojkov ce se ascunde de justiția bulgară.

XS
SM
MD
LG