Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: anticoruptie.md


Invitata rubricii este Mariana Colun.

„Accesând portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice, puteți citi despre Malul Nistrului, acaparat de vilele bogaților. Politicieni și oameni de afaceri, funcționari publici, artiști și polițiști și-au construit în ultimii ani vile de lux pe malul drept al Nistrului. Deși legea interzice construcțiile pe teritoriul riveran, proprietarii noilor imobile au îngrădit porțiuni mari din malul râului. Unii au construit debarcadere, și-au amenajat piste de înot și locuri pentru agrement. Acapararea terenurilor s-a făcut prin două scheme. În unele cazuri s-a recurs la procurarea caselor și terenurilor agricole deținute de băștinași în apropiere de râu, după care teritoriul a fost extins în mod abuziv până la apă. În cea de-a doua schemă sunt implicați reprezentanți ai administrațiilor locale, care au vândut în mod abuziv sau au dat în arendă terenuri de lângă Nistru unor afaceriști. Aceștia, la rândul lor, le-au vândut de câteva ori mai scump doritorilor de a-și construi adevărate palate pe malul râului. Toate detaliile, pe Anticoruptie.md.

Un alt articol îl are în vizor pe primarul de Ungheni, Alexandru Ambros. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins cererea de chemare în judecată depusă de primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) în cazul unui conflict de interese. ANI constatase mai multe contracte semnate între Primăria Ungheni și firma soției primarului. Cu toate acestea, primarul de Ungheni s-a declarat nevinovat.

Un act de constatare al ANI, emis în noiembrie 2018, a depistat documente care denotă că Primăria mun. Ungheni, pe parcursul anului 2015, a încheiat patru contracte de mică valoare de achiziționare de la SRL ,,Aledex Info” a bunurilor și serviciilor în valoare de 103.702 lei. În același timp, documentele contabile au confirmat că ordinele de plată au fost semnate de către Alexandru Ambros, în calitate de primar al municipiului Ungheni. De asemenea, magistrații CSJ au constatat că unicul fondator al firmei SRL ,,Aledex Info”, cu cota de 100%, este Svetlana Ambros.

După ce pierduse procesul în primă instanță, actualul primar de Ungheni a obținut o decizie favorabilă la instanța de apel. El declara că nu a admis niciun conflict de interese deoarece nu a participat la încheierea contractelor. Ambros a relatat că, în situația în care se afla la serviciu la data la care a fost necesară executarea plății serviciilor contractate de către Primăria mun. Ungheni de la SRL „Aledex-Info”, iar recepționarea serviciilor executate avusese loc, era obligat să execute obligația asumată de Primărie prin semnarea contractelor indicate. Detalii, pe portalul nostru.

Tot pe Anticoruptie.md citiți un articol despre impactul unei anchete jurnalistice. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a luat la control averea procurorului Adrian Popenco, după publicarea unei ample anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice despre viața de lux a acuzatorului. Într-o investigație a portalului Anticoruptie.md reporterii scriau că Adrian Popenco locuiește într-o casă de invidiat într-un cartier de lux din localitatea Dumbrava, de lângă Capitală, și conduce de trei ani un Mercedes de ultima generație. Cu toate acestea, omul legii susține că nu îi aparține nimic. După spusele sale, casa este a socrilor săi, iar mașina – a unei rude generoase. Toate detaliile le puteți afla pe Anticoruptie.md.

La rubrica știri citiți despre un fost polițist de la Inspectoratul de Poliție Ciocana, care a fost dat afară din organele de drept după ce a urcat la volan în stare de ebrietate și a provocat un accident în noiembrie 2019. Acesta ar putea scăpa de urmărirea penală și contravențională. Bărbatul a contestat procesul verbal cu privire la accident, insinuând că nu el ar fi fost la volan. Asta chiar dacă există martori și înregistrări video care demonstrează contrariul. În prezent cazul este examinat de magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, ședința de judecată programată pentru marți, 15 decembrie, fiind amânată pentru luna februarie. Detalii, pe Anticoruptie.md.”

(Transcriere: Alla Ceapai)

XS
SM
MD
LG