Linkuri accesibilitate

SUA: riscă partidul republican o scindare, sub presiunile președintelui Trump?


Senatorul republican Mitch McConnell, liderul Senatului, până de curând un fidel al președintelui Trump (foto arhivă) Washington, 25 martie 2020.
Senatorul republican Mitch McConnell, liderul Senatului, până de curând un fidel al președintelui Trump (foto arhivă) Washington, 25 martie 2020.

Punctul de vârf al săptămânii politice americane va fi miercuri, 6 ianuarie 2021, când Congresul se reunește pentru certificarea electorilor trimiși de state, suma acestora confirmând victoria democratului  Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2021.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

De obicei această certificare e o formalitate, dar de data asta va fi o dezbatere aprinsă, probabil urmată de voturi. Circa 12 senatori si 140 de deputati republicani dau curs apelurilor președintelui DonaldTrump și vor contesta delegații din câteva state cheie (așa-numitele state indecise sau „swing states”). Trump și cei apropiați lui susțin, fără dovezi, că alegerile ar fi fost fraudate. În peste 60 de procese pe care le-au intentat până acum, la toate nivelele sistemului juridic, ei nu au putut prezenta dovezi credibile că s-ar fi comis fraude sau greșeli de natură să schimbe rezultatul alegerilor și au pierdut. Regula a ceea ce se va întâmpla miercuri este ca dacă membrii ai Camerei Reprezentanților și cel puțin un senator contestă delegați, atunci camerele Congresului urmează să dezbată și să voteze în legătură cu validarea.

Sistemul electoral în SUA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:54 0:00

Contestatarii cer o perioada de zece zile pentru reanalizarea procesului electoral, ceea ce un are nici o justificare, nici juridică, nici procedurală. Dacă se va vota, dupa toate probabilitățile victoria lui Biden va fi confirmată: Camera reprezentanților este controlată de democrați și în Senat, domincat de republicani, suficienți republicani au spus că vor vota pentru confirmare. Gestul constestatarilor republicani este unul simbolic, în dorința de a menține, cu prețul încurajării neîncrederii în sistemul electoral american, sprijinul bazei electorale, fidele lui Trump.

Ei cred că dacă nu o fac, în ciuda evidenței că nu s-au produs fraude, există riscul ca facțiunea lui Trump – chiar și după ce acesta nu va mai fi președinte – să prezinte împotriva lor candidați proprii, în preliminariile partidului, la alegerile urmatoare. Calculul lor este că pot capta bunăvoința lui Trump și a sprijinitorilor săi, fiind conștienți că ceea ce încearcă să obțină miercuri nu se va materializa. Cum s-ar spune „ win-win situation”, obțin sprijinul fracțiunii Trump fără a periclita de fapt rezultatul real al alegerilor prezidențiale.

Cel puțin doi dintre senatori sunt potențiali candidați la președintie în 2024 și încearcă să preia baza electorală a lui Trump, să devină moștenitorii capitalului său politic. Avocații care i-au mai rămas președintelui l-au convins se pare și că vicepreședintele Mike Pence, care va conduce ședința camerelor reunite miercuri ar avea dreptul de a respinge delegați din anumite state. Rolul său este însă unul ceremonial și de conducere a eventualelor dezbateri, el nu poate respinge electori.

Dar vicepreședintele i-a fost fidel lui Trump în toți acești ani, are el însuși ambiții politice și va avea de luat o decizie complicată, cu două săptămâni înainte de încheierea mandatului.

Conducerea republicană din Senat se opune contestării alegerilor din motivul că asta forțează pe toți republicanii să voteze, cu sau împotriva președintelui, riscându-se dezbinarea partidului.

La toate aceste desfășurări se va adăuga miercuri și presiunea străzii. Nu mai puțin de patru manifestații ale sprijinitorilor lui Trump vor aduce la Washington zeci de mii de persoane și există riscul unor izbucniri și ciocniri violente. Președintele i-a îndemnat pe cei care-l susțin să vină la Wahington, așa cum a facut-o și cu membrii din Congres, cărora le cere fidelitate, în sprijinul teoriilor conspirației că alegerile ar fi fost fraudate.

XS
SM
MD
LG