Regimul secesionist de la Tiraspol, nerecunoscut de comunitatea internațională, profită de statutul de regiune necontrolată de autoritățile constituționale ale statului moldovenesc din care insistă să se rupă și comite abuzuri ce nu au cum să fie sancționate. Hârtia de turnesol ce probează caracterul nelegitim și antidemocratic al autoproclamatei republici nistrene este încălcarea permanentă a drepturilor omului, constată Ion Manole, președintele organizației Promo-LEX, una dintre puținele organizații neguvernamentale care monitorizează drepturile omului în regiunea transnistreană.
„Lipsa monitorizării, acolo nu au acces jurnaliștii, nu au acces avocații, permite și menține impunitatea în regiunea transnisteană și, respectiv, cei care săvârșesc abuzuri și încălcări ale drepturilor omului, pe lângă faptul că o fac conștient, ei știu că nu vor purta răspundere niciodată pentru faptele lor. A fost și este datoria autorităților de la Chișinău. Nu trebuie să așteptăm cu gura căscată să vină OSCE sau o ambasadă să ne dea soluții. Atâta timp cât la Chișinău nu avem dorință și nu avem această voință, nu se va întâmpla nimic”.
Președintele Promo-LEX se declară convins că impunitatea încurajează comportamentul tot mai sfidător. Dovadă sunt cazurile de răpire a unor cetățeni de pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și transportarea lor în stânga Nistrului de către reprezentanți ai așa-numitelor instituții de drept de la Tiraspol care continuă de ani buni, operațiuni ce se desfășoară uneori cu complicitatea unor polițiști de la Chișinău. Numai ca nicio persoană care se face vinovată nu a ajuns să fie trasă la răspundere pentru abuzurile comise.
În prezent, așa cum estimează Promo-LEX, peste două mii de persoane s-ar afla în penitenciarele din regiunea transnistreană, fără să beneficieze de acces la justiție și la o apărare corectă. Printre acestea sunt și persoane răpite de pe malul drept al Nistrului. Anul trecut cel puțin cinci persoane au fost răpite, patru dintre care - într-o singură zi. Două dintre ele, un polițist și un angajat al Agenției Servicii Publice, au fost eliberate. Doi bărbați, însă, continuă să rămână în detenție ilegală în stânga Nistrului.
Autoritățile de la Chișinău s-au limitat la declarații de condamnare a cazurilor...
Autoritățile de la Chișinău s-au limitat la declarații de condamnare a cazurilor fără să întreprindă măsuri mai hotărâte. În 2018 relatam la rubrica „Dreptul Tău” despre cazul unui fost oficial transnistrean, răpit din apropierea orașului Chișinău, cu participarea autorităților polițienești din Republica Moldova, și transportat ulterior în stânga Nistrului. Autoritățile de la Chișinău au anunțat atunci că au transmis probatoriul procuraturii, dar până acum, spun avocații pe caz, dosarul nu a ajuns în judecată.
L-am întrebat pe Ion Manole care ar trebui să fie acțiunile autorităților moldovenești pentru a stăvili asemenea abuzuri.
„Din momentul în care cei de la Tiraspol cer transmiterea sau predarea unei persoane de aici încolo, autoritățile nu au dreptul să transmită o persoană în stânga Nistrului, în schimb au obligația să ceară toate documentele despre faptele săvârșite pentru a-l judeca aici și respectiv a-i aplica pedeapsa în cazul în care instanța va dovedi că el se face vinovat de încălcarea legii și comiterea unei infracțiuni. Din momentul în care avem o persoană care a săvârșit infracțiuni pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, dar se află în partea stângă a Nistrului, la fel, autoritățile noastre trebuie să colaboreze cu cei din stânga Nistrului în vederea reținerii persoanei și transmiterii ei organelor de drept constituționale. Or acest lucru, cel puțin vizibil, cel puțin public, nu se întâmplă”.
Președintele Promo-LEX consideră că prin răpirea anumitor persoane de pe malul drept al Nistrului și deținerea lor, sub pretextul că ar fi comis infracțiuni sau s-ar fi eschivat de la efectuarea serviciului militar în regiune, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol ar urmări, de fapt, obținerea unor beneficii în negocierile cu Chișinău, negocieri, care nu avansează în ultimii ani.
„Este vorba de luare de ostateci, așa ar trebui să fie tratate aceste cazuri. Și Tiraspolul o face pentru a cere ceva în schimb de la autoritățile constituționale”.
În mai multe cazuri persoanele răpite sau încarcerate fără temei în închisorile din regiunea transistreană au fost puse în libertate doar după ce au fost emise hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului. Cu toate că cele mai multe hotărâri ale instanței de la Strasbourg nu au fost respectate pe deplin de Federația Rusă, care este partea condamnată și responsabilă de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană: „Există o presiune la nivel internațional și Rusia, chiar dacă nu recunoaște, cere Tiraspolului ca persoanele să fie eliberate”.
Asociației Promo-LEX arată frecvent în rapoartele sale că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu au creat până în prezent mecanisme eficiente de apărare a drepturilor omului pentru persoane care din varii motive ajung în vizorul autorităților republicii secesioniste.