Vitalie Dogaru s-a născut la 15 martie 1972 în Crihana Veche, Cahul. Are studii pedagogice şi jurnalistice. A activat în calitate de lector superior la Facultatea de Jurnalism şi Științe ale Comunicării, USM, coordonator academic la Școala de Studii Avansate în Jurnalism şi în cadrul mai multe proiecte de instruire a jurnaliștilor. A fost reporter, redactor şi prezentator în cadrul mai multor instituții media din ţară, iar acum este redactor coordonator în cadrul grupului GMG Production.
LUNI. Improvizații pe marginea unui tratament periculos
Este a 18-a zi de COVID-19. Dimineață mă sună o colegă să îmi spună că soțul ei, confirmat şi el de curând cu COVID, are febra 36 de grade după ce i-a administrat o injecție recomandată la telefon de către un medic. Am trecut şi eu prin acest coșmar al decalajului temperaturii corporale când în câteva ore febra scade de la 39.5 grade Celsius, la una cu greu detectabilă de termometru – 36 grade. Nu sunt în stare să dau mai multe explicații decât propriile observații pe marginea acestui decalaj de temperaturi şi o îndrum spre medicul care i-a recomandat medicamentul. E sărbătoare şi colega nu vrea să-l deranjeze. Poate mai târziu. Important este că pacientul se simte relativ bine chiar dacă ultima diagnoză a fost pneumonie bilaterală.
Starea de sănătate pe tot parcursul bolii este afectată şi de o imensă incertitudine...
Mereu improvizezi ghidat de undeva de un specialist. Şi la celălalt capăt al telefonului nu e mai ușor. Se iau decizii conform mesajelor transmise de pacient, dar care habar nu are ce se întâmplă la nivel biochimic în organismul său. Mereu ești pândit de efecte adverse ale tratamentului, de combinații periculoase care pot apărea la interacțiunea unor medicamente. Niciodată nu știi ce, cât, cum, când şi de ce. Mesajele şi scurtele convorbiri la telefon cu medicul de familie de fiecare dată te lasă cu o nouă lista de preparate. Şi atunci trebuie să te ocupi tu de citit prospecte. Sunt producători care iți dau informații în broșurele sau format de ziar, alții sunt mai zgârciți şi bagă câteva propoziții generale chiar dacă medicamentul face parte dintr-o serie periculoasă. Nici nu știu care sunt mai de bună credință: cei care te informează şi se asigură că şi tu, în calitate de pacient, îți asumi un risc sau ceilalți care bagă un text general fără să răspundă la întrebările obligatorii dintr-un prospect. Cum se utilizează si ce reacții adverse are. Improvizam in continuare.
După prânz am ieșit la prima plimbare de la confirmarea statului de CIVID-19 POZITIV. În cartier e foarte putină lume. Ocolesc ostentativ puținii trecători. Doar sirenele echipajelor de la urgență amintesc de pandemie. Oamenii se bucură de primele raze de soare.
MARTI. Dacă nu te omoară virusul, o poate face omul
După trei zile de sărbători autoritățile anunță că deschid noi paturi în spitalele raionale şi că suplimentează capacitățile de testare. Timp de trei zile nu a fost raportat niciun caz de imunizare a doctorilor contra COVID-19. Am sărbătorit. Suntem codași în regiune la imunizarea cadrelor medicale, vaccinul a ajuns cu o întârziere impardonabilă, stăm cu mâna întinsă pe la vecini şi organizații internaționale, dar sărbătorim dintr-o obligație masochistă. Parcă văd cum buchetele de lalele şi trandafiri se transformă în coroane funerare. Cine va avea curajul să şi le pună la gât ca pe niște trofee ale unei batalii pierdute?
La prânz am decis să extind aria pentru plimbare. Pe trecerea de pietoni am fost atins cu oglinda retrovizoare de către un taximetrist grăbit. Concluzia momentului: dacă nu poți fi doborât de către noul coronavirus, poți ajunge la spital în urma unui accident rutier. Virusul o face la nivel genetic cu toată încărcătura lui de a-şi răpune şi iubi victima. Omul o face conștient şi cu bună știință. Uneori din prostie.
În ultimele zile Ministerul Sănătății întârzie cu prezentarea datelor la zi despre numărul noilor cazuri de CIVID-19...
Suspansul îi lasă cu transpirație pe cei care urmăresc fenomenul. Astăzi nu a fost nevoie de prea multe explicații. Dronele şi-au făcut datoria. Au fost momente când acestea au surprins la coada la Centrul COVID şi câte 20 de ambulanțe, iar pacienții au așteptat şi câte șase ore ca să fie internați. De la Primăria Capitalei suntem anunțați ca numărul elevilor diagnosticați pozitiv la noul coronavirus este in creștere. 152 de cazuri într-o săptămâna în care elevii au fost în vacanță. Şi asta doar cei care au făcut ceva simptome sau părinții cărora s-au alertat şi au mers să se testeze la laboratoare private. Școlile au devenit bombe cu efect întârziat la noul coronavirus, iar învățătorii sunt adevărata carne de tun pentru jumătățile de măsura cu care operează autoritățile.
MIERCURI. Adie a disperare la nivel înalt
Diminețile le încep de la cântar. Dacă până la COVID mă panicam la fiecare sută de grame apărută în plus din cauza lipsei de mișcare, de vreo săptămâna aștept cu bucurie orice adaos la greutate. În două săptămâni de boala am dat jos peste patru kilograme. Acum îmi echilibrez dieta şi încerc să intervin pentru a recupera din cele pierdute şi a oferi organismului energia necesară pentru perioada de convalescență. După zile de intoxicație cu resturi produse de virus şi medicamente, fiecare masă e o sărbătoare.
După două zile de mișcare în aer liber simt o ușoară febră musculară. Senzația este mult mai plăcută în comparație cu epuizarea fizică produsă de boală.
Astăzi Ministerul Sănătății ne anunță un nou anti record. 33 de decese.
Aproape fiecare al doilea test este pozitiv...
Spitalele sunt arhipline în Capitală şi se vorbește despre îndreptarea pacienților din Chișinău către cele din Ialoveni, Strășeni sau Criuleni unde şi fără bolnavii din Capitală situația este complicată. Mai multe raioane s-au acoperit cu cod roșu din cauza creșterii numărului de cazuri noi şi de decese provocate de COVID-19.
Între timp politicienii vor sa dea mână liberă Guvernului pentru a negocia direct procurarea unor vaccinuri. Adie a disperare din partea autorităților şi asta în situația când mari puteri se ceartă pentru asigurarea cu vaccinuri. Ce argumente ar avea Republica Moldova pentru a o lua înaintea unor state care încă de anul trecut au negociat şi contribuit financiar la dezvoltarea şi producerea vaccinurilor si acum stau în așteptarea dozelor promise. Noi cum putem trece în față?
JOI. Unul scriem, patru în minte
Astăzi s-au împlinit trei săptămâni de la apariția primelor simptome de COVID-19. Confirmarea prezenței virusului a întârziat cu patru zile. Am avut nenorocul ca totul sa se fi produs într-un weekend când laboratoarele de stat erau închise. Am avut norocul ca să încep tratamentul repede, atât eu cât şi oamenii dragi mie. Din familie doar eu am făcut testul. Pentru ceilalți statul nu a găsit de cuviință să afle statutul lor. Pentru sistem era clar, suntem toți infectați. De ce să se mai cheltuie cu teste şi rapoarte. Din această experiență reiese că statisticile cu care ne sperie autoritățile în fiecare zi sunt un fleac. În realitate numărul cazurilor noi este mai mare de câteva ori. Centrele medicilor de familie se limitează la testarea doar a unui membru din familie, iar oamenii evită laboratoarele private. Costul unui test (opt sute de lei) poate echivala cu suma necesară pentru tratamentul modest al unui caz de COVID-19 de la ușor la moderat.
Socotelile mele au fost întrerupte de un telefon...
Medicul de familie mă anunță că a prins un loc liber la pneumolog şi că ar fi bine să ajung la timp pentru o consultație. Alerg. Pe holul centrului medicilor de familie e foarte puțină lume. Consultația nu a durat mai mult de cinci minute. Medicul propune să ne revedem după o radiografie, după care va veni cu recomandări pentru sistarea sau continuarea tratamentului.
Am ajuns acasă doborât de o oboseală fizică şi morală. Singura explicație pe care am găsit-o în noianul de interpretări era starea post COVID-19. O ceață densă se lăsase peste facultatea de gândi, iar organele şi sistemele se comportau precum o flașnetă dezacordată. Oare aceasta să fie prețul insuportabilei ușurări post COVID-19?
Republica Moldova a depășit astăzi numărul de două sute de mii de cazuri de COVID-19 înregistrate oficial de la începutul pandemiei cu un record de 1896 de cazuri noi depistate în 24 de ore şi 37 de decese. Acesta e doar vârful aisbergului, în realitate numărul de cazuri este mai mare. Unul scriem şi patru în minte.
VINERI. În viață sau pe alături de ea
Dis-de-dimineață deputații s-au apucat de lucru. După schimburile de replici tradiționale, aleșii au ținut un minut de reculegere în memoria lui Nicolae Dabija răpus de noul coronavirus. Apoi cineva i-a informat că şi scriitorul Spiridon Vangheli, care luptă de vreo două săptămâni cu virusul, ar fi murit. Pentru că tot erau în temă, deputații au ținut un minut de reculegere şi pentru părintele lui Guguţă. Mai târziu s-a aflat că Vangheli n-a murit. Ultimul incident arată nu doar cinismul aleșilor locali, dar şi felul cum votează. Pe bandă rulantă.
Eu îmi continui evaluările stării de sănătate...
Pneumologul spune că există niște sechele la plămâni, dar că se vor absorbi de la sine cu mișcare şi regim. O veste bună. Medicul de familie vrea să îmi închidă buletinul de boală, dar își dă seama că nu o poate face deoarece nu are nicio evaluare curentă a stării pacientului. Nu găsește niciun loc disponibil pentru o analiza biochimică în următoarele zece zile. Dilema nu e dintre cele mai ușoare. Ori ies la serviciu fără un control de rutină, ori se prelungește concediul de boală, ceea ce nu e cazul. Dilemă.
Acasă fac ordine în cutia cu medicamente. Blistere, sticluțe, pliculețe, cutii şi fiole. Toate au făcut parte din viața mea timp de trei săptămâni. Unele mi-au temperat febra, altele m-au ajutat să înving virusul, mi-au dat forțe să mă ridic. Medicamentele m-au ținut în viață sau pe alături de ea. Acum va trebui să o iau de la început pe cont propriu…
WEEKEND. În loc de concluzii
După săptămâni de bâlbe şi reproșuri, deputații au votat în două lecturi un proiect de lege care prevede procurarea simplificată și rapidă a vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Chiar şi așa urmează un proces complex plin de necunoscute, or băieții deștepți vor ști să tragă foloase din această decizie care ar trebui să fie în folosul cetățeanului. Va fi nevoie de un control riguros din partea societății pentru ca procedura votată de deputați să nu să se transforme într-o procedură simplificată şi rapidă de îmbogățire a cuiva.