Linkuri accesibilitate

O comisie specială va examina sutele de cazuri de vaccinare peste rând


La o lună de la începerea vaccinării împotriva Covid-19, în R. Moldova au fost imunizate, cu o singură doză, peste 50 de mii de persoane, ceea ce constituie 1,5% din populația generală. Mai mult de jumătate din numărul total al lucrătorilor medicali au fost vaccinaţi. În 14 teritorii administrative ale republicii au fost administrate toate dozele de vaccin disponibile, iar în municipiul Chişinău rata de utilizare e de peste 90%.

O comisie specială va examina sutele de cazuri de vaccinare peste rând
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Comisa de experţi creată de guvern pentru gestionarea vaccinării a depistat în peste jumătate din raioanele şi municipiile ţării abateri în procesul de imunizare. Aproape 400 de persoane au fost vaccinate în afara graficului, fiind incluse în mod neclar în prima etapă a campaniei destinată exclusiv lucrătorilor din sistemul medical, a anunţat şefa comisiei de experţi Ninel Revenco. Ea nu a precizat cine sunt persoanele care s-au vaccinat fără rând şi de ce au fost posibile asemenea cazuri, dar a menționat că, urmare a acestor abateri, în unele centre de vaccinare lucrătorii medicali au fost excluși din lista prioritară şi incluşi în alte categorii:

Este regretabil când cineva doreşte să se vaccineze în afara rândului...

„Noi ca şi comisie vă comunicăm care este mersul campaniei de vaccinare, iar toate deciziile le va primi ministerul Sănătăţii. Într-adevăr, este regretabil când cineva doreşte să se vaccineze în afara rândului şi să meargă peste persoanele care sunt cu risc mai sporit.”

Toate cazurile în care nu s-a respectat etapizarea procesului de vaccinare sau au fost admise alte nereguli vor fi examinate de o comisie specială creată la scurt timp după ce aceste abateri au fost semnalate pe reţele de socializare. Preşedinta Maia Sandu anunţa săptămâna trecută că numărul celor care s-au imunizat înainte să le vină rândul, şi exclusiv cu vaccinul Pfizer, livrat în doze limitate, s-ar ridica la aproape 700 de persoane, fiind vorba de „angajați ai structurilor statului, consilieri locali, raionali, rudele şi cumetrii politicienilor”.

De altfel, cele peste 12 mii de doze de vaccin Pfizer, în jurul cărora s-a iscat scandalul imunizărilor fără rând, au fost deja administrate în totalitate la două săptămâni de la distribuire, cu excepția unui lot de aproape o mie de doze recepționat azi de regiunea transnistreană. În depozitul național de vaccinuri mai rămân doze de Pfizer pentru rapel, precum şi 36 de mii de doze de AstraZeneca. Ultimele vor fi distribuite imediat ce vor exista toate confirmările din partea României şi platformei Covax pentru livrarea unor noi loturi. Medicul epidemiolog Alexei Ceban de la Agenţia Naţională de Sănătate Publică a precizat că următoarele loturi ar putea ajunge aproximativ până la finele acestei luni:

„Date concrete la moment nu avem. Ne vom bucura de orice dată confirmată de partenerii noştri. Referitor la numărul, cantitatea, tipul de vaccin, vă vom anunţa ulterior. Nu avem date precise la moment.”

Alexei Ceban a mai afirmat că nu există deocamdată nici o informaţie precisă despre donația de 180 de mii de doze de vaccin rusesc, anunţată săptămâna trecută de fostul preşedinte Igor Dodon, în cadrul unei vizite la Moscova, unde Dodon, fără a deţine o funcţie publică, a mai vorbit despre disponibilitatea R. Moldova de a cumpăra o jumătate de milion de doze din același vaccin. Licitația de procurare a vaccinurilor prelungită recent este încă departe de a fi finalizată, a precizat marţi Ninel Revenco:

„Se duc tratative directe cu producătorii de vaccinuri, iar rezultatele vor fi anunțate mai târziu.”

Campania de vaccinare a fost extinsă săptămâna trecută pentru următoarele grupuri țintă, incluse în a doua etapă, şi anume persoanele vârstnice şi cele cu comorbidități. Până azi au fost vaccinate circa 11 mii de persoane fiind selectate de echipele de coordonare de la nivel local în ordinea priorităților. În etapa a doua de imunizare sunt incluşi şi jurnaliştii, prioritar reporterii şi cameramanii care fac muncă de teren, dar procesul de imunizare va începe în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor, care este acum redusă.

XS
SM
MD
LG