Linkuri accesibilitate

Marea Neagră: mișcări de trupe, amenințări și cum se încălzește un conflict


Statele Unite au trimis două nave militare spre Marea Neagră pe fondul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

Potrivit autorităților turce, cele două vor trece prin Strâmtorile Bosfor și Dardanele pe 14 și 15 aprilie și vor rămâne la Pontul Euxin până la începutul lunii mai, atât cât le permite Convenția de la Montreux, care stabilește regimul navelor militare în Marea Neagră. În același timp, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că peste zece nave de război vor fi transferate dinspre Flota Caspică spre cea a Mării Negre, care are sediul la Sevastopol.

Analiștii de la publicația militară britanică Janes au identifiicat, pe baza unor surse publice, 14 unităţi de infanterie ruseşti transferate sau care sunt în drum spre frontiera cu Ucraina, precum şi mai multe sisteme de rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acţiune într-o regiune rusă de la frontiera ucraineană. Este vorba despre un aflux de trupe, tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie şi echipamente de artilerie cu rază lungă de acţiune, inclusiv tunuri autopropulsate, lansatoare de rachete multiple TOS-1A şi "Uragan", toate transportate în Voronej cu trenul.

Pe de altă parte, ziarele turcești proguvernamentale acuză Statele Unite că ar vrea să militarizeze Marea Neagră, ceea ce „ar adânci criza din Ucraina și ar submina relațiile dintre Rusia și Turcia”.

În același timp, preşedintele turc Tayyip Erdogan a cerut, sîmbătă, oprirea evoluţiilor „îngrijorătoare” din regiunea Donbas, din estul Ucrainei, după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Istanbul, adăugând că Turcia este pregătită să ofere orice sprijin necesar.

Pentru a arăta susținerea pe care o oferă NATO, Ucrainei, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg se va întâlni mâine cu ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la sediul Alianței Nord Atlantice.

În afara gesturilor simbolice, NATO nu are cum să răspundă acțiunii Rusiei care și-a masat trupele la granița cu Ucraina. În acest fel conflictul înghețat creat în 2014 după anexarea Crimeei și secesiunea Donabasului s-a încălzit brusc. În 2014, Rusia a răspuns în acest fel, opțiunii proeuropene a Kievului. Deocamdată nu e clar ce sens vor lua lucrurile, dar purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe Maria Zaharova a avertizat că a luat notă de o declarație a președintelui ucrainean referitoare la NATO și că eventuala aderare Ucrainei la Alianța Nord Atlantică „va duce la o escaladare pe scară largă a tensiunilor în sud-est, cu posibile consecințe ireversibile pentru statul ucrainean".

România, care se află la mai puțin de 500 de kilometric de Sevastopol, nu a avut încă luări despre încălzirea conflictului din apropierea Mării Negre și nici despre aducerea unui nou arsenal militar în zonă.

XS
SM
MD
LG