Linkuri accesibilitate

Chișinăul ar putea cumpăra vaccinuri prin platforma COVAX


Republica Moldova poate face primele demersuri pentru a cumpăra vaccinuri împotriva COVID-19, la prețuri preferențiale, prin intermediul COVAX, a informat ministerul sănătății în urma unei scrisori primite de la această platformă internațională. Sprijinită de Organizația Mondială a Sănătății, filantropul Bill Gates și de guvernele unor țări occidentale mai bogate, COVAX donează țărilor la nevoie până la 20% din necesarul de vaccinuri, dar le oferă și un mecanism de achiziții la prețuri mai mici. Lansarea acestui mecanism de achiziție survine la scurt timp după ce guvernul interimar de la Chișinău își anunțase intenția de a cumpăra un vaccin chinezesc.

Chișinăul ar putea cumpăra vaccinuri prin platforma COVAX
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00
Link direct

Ministerul Sănătății anunță că platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății se oferă să lanseze pentru R. Moldova mecanismul prin care autoritățile de la Chișinău ar putea procura la prețuri avantajoase vaccinuri anti-covid. Metoda se numește cost-sharing și permite autorităților să aibă acces, pe lângă dozele oferite gratuit de COVAX, și la vaccinuri la prețuri mai mici decât cele comerciale sută la sută. Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, spune că autoritățile speră să acopere grație acestui mecanism cota de 30 la sută din populație, pe lângă 20 la sută ce urmează să fie imunizați din dozele ce vor veni gratuit. L-am întrebat pe Alexei Ceban ce presupune, la modul practic, procurarea vaccinurilor prin „cost-sharing”?

„Așteptăm Sputnik-ul”. Cum se vaccinează pensionarii din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00

„Adică, o parte din bani este achitată și de COVAX și de R. Moldova. Altfel spus, prețul unei doze este mai mic decât cel real.”

Europa Liberă: Știm când am putea solicita dozele?

„Noi facem doar o scrisoare de intenție. Suntem eligibili pentru acest mecanism. S-ar putea întâmpla în trimestrul trei, patru. Nimic încă nu este sigur.”

Noi facem doar o scrisoare de intenție. Suntem eligibili pentru acest mecanism...

Potrivit Ministerului Sănătății, autoritățile ar trebui să informeze COVAX până pe 26 aprilie despre cantitatea de vaccin care va fi procurată. Se așteaptă ca o doză să coste 7 dolari, inclusiv cheltuielile de transport și taxele de procurare. Anunțul a fost făcut la doar câteva zile după ce guvernul a fost criticat pentru intenția de a achiziționa peste 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, iar opoziția a cerut audierea în parlament a premierului interimar, Aureliu Ciocoi.

Între timp, Ministerul Sănătății anunță o ușoară diminuare a numărului zilnic de infectări, inclusiv că a scăzut cu 75 la sută numărul deceselor provocate de COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali. În seara zilei de marți, premierul Aureliu Ciocoi a menționat însă că în continuare este îngrijorător numărul cazurilor active, la fel și încetineala cu care decurge procesul de imunizare a populației:

„Este încă o oarecare rezistență, nu toți doresc să se vaccineze cu vaccinul propus. Tocmai din acest considerent se înregistrează această tendință lentă. Sunt mai mult decât sigur, atunci când vom ajunge la etapa a treia și vom deschide larg ușile pentru vaccinarea generală a populației vom merge foarte rapid cu vaccinarea cetățenilor noștri”.

Potrivit datelor procesate de Ministerul Sănătății începând cu 2 martie, când a fost lansată campania de vaccinare, au fost imunizate peste 78 de mii de persoane. În această săptămână a început și vaccinarea în a doua etapă pentru serul Pfizer/Biontech.

XS
SM
MD
LG