Linkuri accesibilitate

Politicianul care laudă înţelepciunea alegătorilor


Politicianul care laudă înţelepciunea alegătorilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Link direct

Văd tot mai mulţi competitori, dornici să ajungă în Parlament, care mizează pe discernământul maselor. Unul e convins că cetăţenii vor face o alegere corectă, altul spune că moldovenii nu sunt proşti şi ştiu să aleagă grâul din neghină. Mai toţi liderii partinici laudă înţelepciunea alegătorilor şi constată că moldovenii nu mai vor să trăiască aşa cum au trăit în ultimii 30 de ani. Totuşi, parcă e o contradicţie aici: dacă moldovenii sunt atât de înţelepţi, de ce au tot ales trei decenii nişte guvernanţi incapabili să facă ceva notabil? Sau înţelepciunea abia acum li s-a desăvârşit?

Laudele astea adresate alegătorilor sunt, bineînţeles, un truc elementar pentru a acumula mai multe voturi. Pesemne, mai sunt oameni în măsură să se simtă măguliţi de aceste laude, deşi nu e sigur că în realitate politicienii chiar îi consideră pe alegători extrem de înţelepţi. Căci, să remarcăm, după alegeri, politicienii nu mai vorbesc atâta despre discernământul maselor. Mai cu seamă cei care pierd. E mai mult un procedeu electoral care deseori frizează făţărnicia.

Părerea mea e că nici nu e cazul să facem o vacă sfântă din acest presupus discernământ al maselor. Discernământul acesta ridică serioase semne de întrebare. Iar uneori, exact ca la politicieni, interesul personal, fie că e vorba de o sacoşă cu produse alimentare sau de implicarea unui cumătru în alegeri, eclipsează orice dorinţă a alegătorului de a vota binele. Cuvântul „bine” îl luăm între ghilimele, fireşte.

Vezi comentarii

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG