Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Vinerea neagră în ziua de duminică”


Vasile Botnaru înregistrează „Minuntul electoral” în tren, 7 iunie 2021
Vasile Botnaru:Vinerea neagră, în ziua de duminică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00
Link direct

O sută de mii de alegătorii din diaspora, care au avut grijă să anunțe Comisia Electorală Centrală, prin procedura de înregistrare prealabilă, că au de gând să se prezinte la urnele de vot în ziua de 11 iulie, se simt acum ca mireasa abandonată imediat după logodnă.

Minutul electoral: Vinerea neagră într-o duminică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

Mama-soacră le-a închis ușa în nas, fără prea multe explicații. „De-atâta!”, zice mirele tomnatic și se ascunde după pestelca mumei. Drept urmare, în ziua alegerilor parlamentare diaspora va avea un fel de Black Friday, când puținii norocoși dau iama, luând cu asalt centrele comerciale. În aparență, magazinele ar trebui să iasă în pierdere, adică pe roșu, după ce fac reduceri demențiale de până la 80 la sută, în realitate însă ies cu profituri, adică pe negru, pentru că stârnesc roiuri de cumpărători. O capcană ideală pentru oamenii creduli. Cică invenția ar veni din Philadelphia anului 1966 și de atunci funcționează în toată lumea. După ce membrii CEC s-au gândit să aplice și ei metoda, poate e cazul să o simtă pe pielea lor – primesc salarii doar acei care cuceresc Everestul?!

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG