Linkuri accesibilitate

Inspectorii Papei cercetează abuzurile sexuale ale unor clerici din Germania


Nunţiatura şi bazilica Sf. Ioan din Berlin (Foto: William Totok)
Nunţiatura şi bazilica Sf. Ioan din Berlin (Foto: William Totok)

Cardinalul catolic de München, Reinhard Marx, a înaintat Suveranului Pontif demisia.

Luni au sosit în Germania doi înalţi prelaţi catolici, desemnaţi de către Papa Francisc pentru a investiga abuzurile sexuale din arhidieceza Köln, în fruntea căreia se afla cardinalul Rainer Maria Woelki.

Inspectorii Papei cercetează abuzurile sexuale ale unor clerici din Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

Este vorba despre inspectorii [„vizitatorii”] papali, cardinalul Anders Arborelius din Suedia şi episcopul de Rotterdam, Hans van den Hende. Potrivit unui comunicat al Nunţiaturii din Berlin, citat de mass-media germană, cei doi urmează să se informeze la faţa locului asupra situaţiei care a declanşat o amplă dezbatere. Cei doi vor cerceta dacă arhiepiscopul de Köln Woelki şi cardinalul Stefan Heße din Hamburg au comis greşeli şi dacă nu cumva au ascuns ceva în legătură cu preoţi acuzaţi de abuzuri sexuale. Cei doi controlori au stabilit deja întîlniri cu victime ale abuzurilor, cît şi cu unii critici ai cardinalului Woelki.

Inspectorii vor rămîne circa două săptămîni în Germania şi vor întocmi un raport care va fi înmînat Papei Francisc.

Cardinalul Woelki, acuzat că ar fi muşamalizat faptele unor preoţi, a anunţat că nu va demisiona şi că nu este vinovat de ceea îi reproşează presa şi chiar persoane importante din cadrul bisericii.

Solicitarea demisiei lui Woelki a redevenit un subiect de presă, după ce, luna trecută (21 mai), cardinul de München şi Freising, Reinhard Marx, a cerut Papei într-o scrisoare deschisă, să-i primească demisia. Marx şi-a motiva decizia prin faptul că se simte coresponsabil pentru „catastrofa abuzurilor sexuale, comise în deceniile trecute de către autorităţi ale bisericii”. (Aici textul scrisorii în limba engleză: Reinhard Cardinal Marx Letter Holy Father şi aici în germană: Kardinal Reinhard Marx Brief an Papst Franziskus.)

Cardinalul atrage atenţia asupra „greşelilor administrative” din anii trecuţi şi afirmă că responsabilitatea revine bisericii ca instituţie. Aceasta este incapabilă de a susţine „un dialog al reformei şi înnoirii” legat de criza de încredere în care se află. Biserica catolică a ajuns la un „punct mort”, arată cardinalul, în aşteparea unui răspuns concret din partea Sfîntului Scaun.

Din cauza scandalurilor legate de abuzuri sexuale, mii de catolici germani au părăsit biserica.

Refuzul lui Woelki de a demisiona este perceput de numeroşi credincioşi ca un gest de sfidare. Marţi, cardinalul s-a deplasat în localitatea Düsseldorf-Gerresheim pentru a administra sacramentul mirului. Tocmai în această localitate (confirmă Domradio, 7.6. 2021) au activat doi preoţi, acuzaţi de abuzuri sexuale. Un grup de credincioşi i-au cerut insistent lui Woelki să nu viziteze localitatea.

În martie s-a prezentat un raport în care se vorbeşte despre 300 de cazuri de persoane abuzate de către 200 de clerici. Toate aceste cazuri s-au întîmplat din 1975 pînă-n prezent. Într-un studiu, din 2018, care cuprinde întreaga periodă de după anul 1946 se vorbeşte despre 135 de persoane abuzate -numai în arhidieceza Köln - de către 87 de preoţi. (A se vedea: „Abuzuri sexuale zguduie Biserica romano-catolică din Germania”, RFE, 10.3. 2021.)

Tabuizarea subiectului pe site-urile catolice din România şi din Republica Moldova

În rubrica de ştiri a paginii de internet a arhidiecezei romano-catolice de Bucureşti, practic, nu se spune nimic despre problema abuzurilor sexuale din cadrul bisericii. Căutarea automată nu a dat niciun rezultat în ceea ce priveşte cererea de demisie a cardinalului Marx şi nici vreo informaţie legată de scandalul din arhidieceza germană din Köln, care se află sub conducerea cardinalului Woelki. Această intransparenţă, vecină cu tabuizarea unor probleme reale, nu poate ascunde o stare de fapt. Căutarea pe site-ul oficial al Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolică, privind subiectul amintit, de asemenea, nu a dat nici un rezultat. O tăcere absolută pe tema abuzurilor sexuale se poate observa şi pe site-ul Episcopiei Romano-catolice de Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG