Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „De la ură până la dragoste e doar un «pas de deux»*”


Minutul electoral: „De la ură până la dragoste e doar un «pas de deux»*”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00

Blocul electoral cu doi de EX în frunte vrea să-și convingă susținătorii că bine a fost când guvernaseră împreună sub bagheta comuniștilor, dar și mai binele abia urmează după 11 iulie, când speră să învingă. Împreună. Drept că în parlament steluțarii iar au de gând să se despartă, fiecare pe la bordeiașul lui cu ușa-n vale. Între timp, fac schimb de like-uri și inimioare. Socialistul-șef face plocoane și metanii de pocăință în fața părintelui său spiritual. Cealaltă parte e mai zgârcită la vorbe. Vârsta și epoleții nu-i permit generalului să bage înapoi în tub muștarul cu care l-a boit până adineaori pe trădătorul de altădată.

Dar fiindcă sau „fiindică”, cum spunea un alt comunist convertit la socialism, „Rodina e în pericol” și iaca-iaca intră pe Bâc un portavion american cu mateloți de culoare care, potrivit ex-ului, vor avea misiunea să oprească declinul demografic al Moldovei de Est, cele două iatagane s-au înghesuit într-o teacă.

Și pe flancul drept al bătăliei e dans cu săbii în stil georgian. Maria îi îndrăgostită de Ion, iar Ion a îndrăgit-o pe Ileana. Pe toți delaolaltă îi iubește însă Covidul. Deci, viitorul parlament va fi unul pandemic, adică un fel de chef pe vreme de ciumă, demn de pana lui Albert Camus. Da, cel care a descris** epidemia de holeră care a căsăpit o bună parte a locuitorilor unui oraș algerian la mijlocul secolului XIX. Deci, atenție la șobolani.

*https://en.wikipedia.org/wiki/Pas_de_deux

**https://ro.wikipedia.org/wiki/Ciuma_(roman)

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG