Linkuri accesibilitate

CJI: doar patru din zece posturi TV reflectă corect campania electorală


Doar patru din zece posturi de televiziune monitorizate de Centrul pentru Jurnalism Independent reflectă corect campania electorală, se arată în cel mai recent raport al ONG-ului de media. Dintre acestea, majoritatea au favorizat candidații Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și pe cei ai partidului Șor, în schimb i-au defavorizat pe candidații din partea PAS. Dezinformarea pare să aibă un impact negativ asupra alegătorilor spun activiștii civici, or, potrivit unui sondaj al comunității WatchDog și Institutului de Politici Publice, o treime dintre alegători nu au încredere în niciun concurent electoral.

CJI: doar patru din zece posturi TV reflectă corect campania electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Zece sunt posturile de televiziune pe care le monitorizează Centrul pentru Jurnalism Independent pe durata campaniei electorale. Una din concluziile la care a ajuns echipa de experți e că o bună parte din subiectele de campanie au fost abordate superficial, dintr-o singură sursă. În ce privește informarea alegătorilor, doar patru din zece instituții au reflectat corect știrile electorale, iar restul au făcut partizanat politic, spune directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu:

O singură sursă sau mai multe surse din aceeași tabără...

„Majoritatea materialelor electorale ce au vorbit despre evenimente de campanie, despre obiective, promisiuni electorale, au citat de regulă o singură sursă sau mai multe surse, dar care veneau din aceeași tabără și în felul acesta nu a fost abordat subiectul în profunzime, nu au fost și alte informații de context și care ar fi ajutat telespectatorii să înțeleagă mai bine despre ce este vorba”.

Dezinformarea pare să aibă un impact negativ asupra alegătorilor spun activiștii civici, or, potrivit celui mai recent sondaj al comunității WatchDog, Institutului de Politici Publice și CBS-Axa, o treime dintre alegători nu au încredere în niciun concurent electoral. Și-au făcut efectul știrile tendențioase și vădit contrafăcute, ne-au spus mai mulți oameni pe care i-am întâlniți ocazional în stradă:

„Eu de asta mă ţin departe de politică, pentru că este foarte uşor să ai încredere în cineva şi să rămâi păcălit. Mă strădui să urmăresc fluxul de ştiri, dar pur şi simplu în cuvinte nu am încredere, e preferabil de verificat după fapte.”

„Ei sunt dezinformaţi, în primul şi în primul rând. Tineretul nu prea vrea să piardă timp ca să voteze, dar persoanele de vârsta a treia votează şi aşa erau de pe timpul comuniştilor, învăţaţi frumuşel, dar tineretul nu, nu prea vrea. Eu, de exemplu, mă interesez, permanent sunt informat. Adică, eu mă gândesc la viitorul nostru şi mă duc şi votez, nu pot să spun de celelalte persoane.”

„Nu știu, eu lucrez la televiziune, urmăresc știrile și să vă zic sincer, sunt prea multe conflicte în politică, prea multe neînțelegeri și pentru mine nu este nimic clar. Oamenii vor rezultate, dar autoritățile nu fac nimic. Este complicat să decizi cui dai votul.”

„În primul rând, cetăţeanul când este nehotărât înseamnă că nimeni nu a bătut la el la uşă, înseamnă că mass-media nu a lucrat calitativ şi omul priveşte doar televizorul şi aude aceleaşi mesaje populiste, de aceea noi avem nevoie de fapte concrete.”

Vox : Credeți în promisiunile politicienilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Potrivit sondajului realizat de comunitatea WatchDog, Institutul de Politici Publice și CBS-Axa, șefa statului Maia Sandu este personalitatea politică care se bucură de cea mai multă încredere în rândul alegătorilor. Liderul PSRM, Igor Dodon ar avea parte de încrederea a aproape 14 la sută dintre respondenți, fiind urmat de fostul președinte al țării, liderul PCRM, Vladimir Voronin. Același sondaj arată că dacă săptămâna viitoare ar avea loc scrutinul anticipat, doar două formațiuni politice ar accede în Parlament. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

Previous Next

XS
SM
MD
LG