Linkuri accesibilitate

Cristian Ovidiu Cemîrtan (Suedia/ 18 ani): „Republica Moldova este un stat cu multe restanțe”


Cristian Ovidiu Cemîrtan, student in Theater and Arts Stockholm, 19 iunie 2021
Cristian Ovidiu Cemîrtan, student in Theater and Arts Stockholm, 19 iunie 2021

Născut la 19 martie 2003 la Chișinău, Cristina Ovidiu Cermîrtan are 18 ani și vara aceasta s-a întors special pentru a vota - pentru prima dată - în alegeri.

Din 2018, Cristian Ovidiu Cermîrtan s-a mutat cu familia în Suedia. Este elev în anul II la Gimnaziul Kulturama, programul teatral, din Stockholm, Suedia.

Interviul matinal cu Cristian Ovidiu Cemîrtan, Suedia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:01 0:00
Link direct

Europa Liberă: Suntem în ajunul unei aniversări, a 30-a aniversare de la proclamarea independenței, cum ai caracteriza tu statul Republica Moldova?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Republica Moldova este un stat cu multe restanțe, pentru mine statul acesta încă nu a ajuns la un nivel în care aș putea fi mulțumit de viața pe care o au cetățenii noștri. Zilele trecute am fost prin nordul Moldovei, am fost pe la țară și am văzut condițiile în care trăiesc mulți oameni și îmi pare rău că ei sunt nevoiți să îndure așa condiții dificile. În primul rând, satele noastre au rămas pustii, iar în al doilea – nedezvoltate, nu au canalizare, nu au apă caldă, nu au condițiile necesare primare ca să poți avea o viață bună, de aia ele și au rămas pustii. Depopularea Republicii Moldova mi se pare una logică, pentru că sistemul educațional nu ne permite să ne dezvoltăm la un nivel european, să atingem standardele europene, iar tineretul nostru este nevoit să găsească posibilități în alte țări pentru a-și continua studiile și a avea un job bun, asigurat și a-și putea crea o familie și o viață fericită, pentru că ei își doresc o viață bună, cu niște standarde înalte.”

Ovidiu Cemîrtan - pentru prima dată la vot
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

Europa Liberă: Ce schimbări așteptați voi ca să fiți mulțumiți de felul cum se pune accentul pentru a face carte?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Eu aș dori, în primul rând, să fie o mare reformă în domeniul educațional, mie mi se pare că noi am rămas cu vreo 10-20 de ani în urmă în acest domeniu, progresul nu a fost...”

Europa Liberă: Și faci această comparație făcând studiile în Suedia?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „În Suedia, da. Făcând studiile în Suedia, eu am observat cât de mult accent se pune acolo pe valorile democratice, din clasa a șasea se învață politica, se învață cum este împărțită puterea în stat, cine și ce departament conduce, cum sunt împărțiți acești oameni și care este funcția lor, pentru că este foarte important să cunoști aceasta pentru a înțelege și a putea vota, a lua decizii. La fel, ei învață despre economie, ei cunosc toate detaliile din perspectiva economică, ce se întâmplă cu banii câștigați de părinții lor, cu banii care ei îi vor câștiga, unde sunt repartizați, unde sunt investiți. Aceste cunoștințe îți dau posibilitatea să ai o imagine foarte clară cum se guvernează un stat care îți oferă o viață foarte bună și tu ești conștient în momentul în care ai nevoie să faci o alegere în statul acela.”

Europa Liberă: La aceste alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie ai votat pentru prima oară?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Pentru prima oară, da.”

Cristian Ovidiu Cemîrtan
Cristian Ovidiu Cemîrtan

Europa Liberă: Pentru ce ai votat?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Am votat pentru un sistem necorupt, am votat pentru reforme în toate domeniile: justiție, sănătate, educație, migrațiune. Discutam recent cu mama mea despre cât de mare problemă este la noi migrația și câteva birouri care se ocupă, cât de dezastruos ele lucrează cu populația noastră și nu asigură informația necesară, nu-i ajută, totul este făcut prin mită și corupție și mă dezamăgesc.”

Europa Liberă: Se consideră că la aceste alegeri parlamentare anticipate s-a votat pentru schimbare. Ca să se producă o adevărată schimbare e nevoie de multe minți lucide, ar fi gata cei plecați peste hotare să facă un sacrificiu și să vină să pună umărul la îmbunătățirea traiului și aducerea prosperității?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „100%, da! Inclusiv familia mea și mulți cunoscuți pe care îi avem în străinătate, în diasporă sunt gata să se întoarcă acasă, să ajute țara să se ridice, să facă reforme concrete și să ofere un trai mai bun cetățenilor.”

Europa Liberă: Ce părere ai avut despre rezultatul acestor alegeri parlamentare anticipate?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Am fost extrem de surprins, în Republica Moldova demult trebuia să se întâmple un astfel de rezultat la alegeri. Mama spunea: „Trebuia să ai tu 18 ani și să vii din Suedia ca, în sfârșit, să avem un rezultat care a mulțumit majoritatea cetățenilor și care a permis unui partid de dreapta pentru prima dată în istoria Moldovei să aibă o majoritate parlamentară. Sper că o s-o ținem tot așa și doar mai bine.”

Vox populi: Alegerile s-au încheiat, ce va urma?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00

Europa Liberă: Ești tânăr, ce salariu l-ar mulțumi pe un tânăr ca să rămână acasă?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Consider că 1.000 de euro ar fi un salariu perfect sau un salariu decent pentru cetățenii noștri. În Suedia trăind, așa fel de salariu este chiar aș spune unul mic, însă pentru țara noastră ar fi un salariu de la care putem începe și dezvolta, și crește salariile, astfel încât toți să fie mulțumiți și să-și permită să aibă o viață bună. Mie îmi pare că fiecare generație totuși are mai multă speranță și mai multă dorință să schimbe, iar în momentul în care este posibilitatea – ei vor fi dornici să se întoarcă și să ajute, în momentul în care, desigur, vor avea unde să vină și cu ce să ajute.”

Europa Liberă: Ce se cunoaște în străinătate despre Republica Moldova?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Despre Republica Moldova se cunoaște foarte puțin, se cunoaște mai mult din competiții gen Eurovision, lumea care urmărește știe că Republica Moldova este o țară diversă, cu tradiții frumoase, fiindcă deseori este reprezentată la Eurovision, se cunoaște un pic despre capitală, cunosc Chișinăul, cunosc ceva detalii, că a fost parte din Uniunea Sovietică, despre miliardul furat la fel este cunoscut.”

Europa Liberă: Și cum vezi viitorul Republicii Moldova? Iată, în următorii patru, zece sau chiar 30 de ani cum ai vrea să arate această palmă de pământ?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Aș vrea să o văd doar înflorind, metaforic spunând, să se dezvolte în direcția corectă, să se construiască o infrastructură bună în toată țara, nu doar în orașe, să se facă reforme în justiție și educație și să se ofere locuri de muncă pentru cetățenii noștri, pentru că dacă le-ar fi avut, eu cred că majoritatea ar fi ales să rămână și să lucreze în țară. Sper că tineretul se va întoarce acasă și va fi gata să ajute la reformele care sunt necesare acasă.”

Europa Liberă: Pentru voi, generația tânără, contează geopolitica?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Geopolitica pentru mine este foarte importantă, sunt exemple concrete ale țărilor care au ales partea dreaptă sau partea stângă și unde a urmat drumul lor și sper ca Republica Moldova totuși să ia decizia corectă. Trăind în Europa, cred că Republica Moldova trebuie să fie mai aproape de Uniunea Europeană, pentru că exemplele care sunt în ziua de astăzi ne arată că totuși Federația Rusă și Estul nu oferă condițiile necesare și standardele de viață pe care ar fi trebuit să le aibă fiecare.”

Vox pop: Cum ar arăta Moldova fără corupție?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00

Europa Liberă: Care sunt valorile pe care se pune accent în Occident?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „Sunt valorile democratice, iar în Republica Moldova observ că ne lipsesc multe din aceste valori.”

Europa Liberă: Ce preț are libertatea?

Cristian Ovidiu Cemîrtan: „O întrebare foarte interesantă. Libertatea cred că nu are preț, este fără de preț, însă din perspectiva democrației libertatea este de a-ți alege viitorul și a lua deciziile corecte. Mie mi se pare că noi toți dorim și tindem spre această libertate, trebuie mereu să fim gata să ne luptăm pentru drepturile noastre și pentru libertatea la care tindem, pentru că doar prin luptă și prin mii de încercări de a o primi noi vom fi gata să o acceptăm, să o deținem și să ne folosim de această libertate, pentru că, în momentul în care noi ne vom lupta, vom cunoaște cât de greu este să o obții, o vom folosi în modul corect și o vom prețui.”

XS
SM
MD
LG