Linkuri accesibilitate

Administrația Biden s-ar putea dovedi un adversar și mai complicat pentru China


Adjunctul secretarului de stat american, Wendy Sherman și delegația sa la discuțiile cu oficialitățile chineze, Tianjin, China, luni 26 iulie 2021.
Adjunctul secretarului de stat american, Wendy Sherman și delegația sa la discuțiile cu oficialitățile chineze, Tianjin, China, luni 26 iulie 2021.

Raporturile americano-chineze continuă să preocupe analiștii politici.

Adjunctul ministrului chinez de externe, Xie Feng a criticat cu asprime politica Washingtonului în timpul întâlnirii cu omologul său american, Wendy Sherman, spunând că administrația Biden ”demonizează” China și o tratează ca pe un ”inamic imaginar”. La fel cum s-a întâmplat și în martie, când delegații ale celor două țări s-au întâlnit în Alaska, tonul a devenit foarte repede de confruntare, un semn că raporturile bilaterale vor rămâne tensionate.

Administrația Biden a creat o coaliție de țări aliate, care critică abuzurile Beijinului în privința drepturilor omului și pe cele economice.

Gazdele chineze ale doamnei Sherman au cerut revocarea sancțiunilor americane și a restricțiilor cu privire la vize precum și renunțarea la cererea de extrădare a unei oficialități de rang înalt a firmei Huawai. Xie a reiterat cererile Beijinul ca Statele Unite să nu mai critice represaliile chineze din Xinjiang și Hong Kong. Acesta a spus că administrația americană folosește China ca pe un țap ispășitor pentru a oferi o explicație la nemulțumiri interne și că încerca să doboare China.

Sherman a ridicat problema drepturilor omului, dar s-a referit și la atacuri cibernetice inițiate de entități care se bucură de sprijin guvernamental precum și la agresiunea militară din Marea Chinei de Sud.

Tot în această săptămână, secretarul de stat, Antony Blinken călătorește în India în timp ce ministrul american al apărării, Lloyd Austin se va afla în Singapore, Vietnam și Filipine. Președintele Biden s-ar putea întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping la summitul G20 din Octombrie.

XS
SM
MD
LG