Linkuri accesibilitate

În Congresul american începe anchetarea atacului de la 6 ianuarie


Nancy Pelosi

La Washington începe marți mult-așteptata anchetă din Camera Reprezentanților asupra atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului, dar republicanii sunt deciși să boicoteze procedurile, într-un efort de a împiedica elucidarea incidentului.

O comisie specială înființată de președinta democrată a Camerei, Nancy Pelosi, caută să facă lumină asupra împrejurărilor revoltei de la Washington, unde sute de suporteri ai fostului președinte Donald Trump au intrat cu forța în Capitoliu într-o tentativă de a întrerupe validarea lui Joe Biden ca președinte.

Comisia din care fac parte doar doi republicani, după ce conducerea partidului de opoziție a refuzat să participe, va audia săptămâna aceasta polițiști care s-au confruntat cu agresorii.

Anchetarea evenimentelor din 6 ianuarie a devenit o chestiune extrem de partizană la Washington. Camera a votat în mai în favoarea unei anchete independente, la care să participe în proporții egale democrații și republicanii, dar Senatul a blocat inițiativa.

În aceste condiții, Pelosi a fost nevoită să preia inițiativa înființării comisiei. Kevin McCarthy, șeful minorității republicane din Cameră, a ales cinci republicani să facă parte din comisie, dar Pelosi a respins două propuneri: pe Jim Jordan și Jim Banks, ceea ce l-a făcut pe McCarthy să retragă toate cele cinci propuneri. Jordan și Banks sunt cunoscuți ca aliați de nădejde ai lui Trump, care neagă orice implicare a lui în atac și s-au opus validării victoriei lui Biden.

Liz Cheney, reprezentantă republicană din Wyoming, fusese deja numită în Comisie de Pelosi, iar duminică Pelosi l-a mai „ocolit” odată pe McCarthy numindu-l pe Adam Kinzinger, un reprezentant care este, ca și Cheney, critic al lui Trump.

Kinzinger și Cheney s-au numărat printre cei 10 republicani care au votat în favoarea celei de-a doua suspendări a lui Trump, fiind și singurii republicani care au votat pentru înființarea comisiei speciale. Ambii au criticat negarea de către Trump a victoriei lui Biden. „Luni de zile, s-au răspândit minciuni și teorii ale conspirației care ne-au amenințat guvernarea”, a spus duminică Kinzinger.

Șeful comisiei speciale va fi democratul Bennie Thompson. Luni, el a spus că speranța lui cea mai mare este ca munca lui și a colegilor din comisie să facă imposibilă repetarea atacului de la 6 ianuarie, care s-a soldat cu șapte morți în ziua incidentelor și în zilele următoare.

Săptămâna trecută, un bărbat din Florida a devenit prima persoană condamnată la închisoare pentru rolul său din atacul de la 6 ianuarie. Peste 570 de oameni au fost chemați în instanță pentru participare la revoltă.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG