Linkuri accesibilitate

În Congresul american începe anchetarea atacului de la 6 ianuarie


Nancy Pelosi

La Washington începe marți mult-așteptata anchetă din Camera Reprezentanților asupra atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului, dar republicanii sunt deciși să boicoteze procedurile, într-un efort de a împiedica elucidarea incidentului.

O comisie specială înființată de președinta democrată a Camerei, Nancy Pelosi, caută să facă lumină asupra împrejurărilor revoltei de la Washington, unde sute de suporteri ai fostului președinte Donald Trump au intrat cu forța în Capitoliu într-o tentativă de a întrerupe validarea lui Joe Biden ca președinte.

Comisia din care fac parte doar doi republicani, după ce conducerea partidului de opoziție a refuzat să participe, va audia săptămâna aceasta polițiști care s-au confruntat cu agresorii.

Anchetarea evenimentelor din 6 ianuarie a devenit o chestiune extrem de partizană la Washington. Camera a votat în mai în favoarea unei anchete independente, la care să participe în proporții egale democrații și republicanii, dar Senatul a blocat inițiativa.

În aceste condiții, Pelosi a fost nevoită să preia inițiativa înființării comisiei. Kevin McCarthy, șeful minorității republicane din Cameră, a ales cinci republicani să facă parte din comisie, dar Pelosi a respins două propuneri: pe Jim Jordan și Jim Banks, ceea ce l-a făcut pe McCarthy să retragă toate cele cinci propuneri. Jordan și Banks sunt cunoscuți ca aliați de nădejde ai lui Trump, care neagă orice implicare a lui în atac și s-au opus validării victoriei lui Biden.

Liz Cheney, reprezentantă republicană din Wyoming, fusese deja numită în Comisie de Pelosi, iar duminică Pelosi l-a mai „ocolit” odată pe McCarthy numindu-l pe Adam Kinzinger, un reprezentant care este, ca și Cheney, critic al lui Trump.

Kinzinger și Cheney s-au numărat printre cei 10 republicani care au votat în favoarea celei de-a doua suspendări a lui Trump, fiind și singurii republicani care au votat pentru înființarea comisiei speciale. Ambii au criticat negarea de către Trump a victoriei lui Biden. „Luni de zile, s-au răspândit minciuni și teorii ale conspirației care ne-au amenințat guvernarea”, a spus duminică Kinzinger.

Șeful comisiei speciale va fi democratul Bennie Thompson. Luni, el a spus că speranța lui cea mai mare este ca munca lui și a colegilor din comisie să facă imposibilă repetarea atacului de la 6 ianuarie, care s-a soldat cu șapte morți în ziua incidentelor și în zilele următoare.

Săptămâna trecută, un bărbat din Florida a devenit prima persoană condamnată la închisoare pentru rolul său din atacul de la 6 ianuarie. Peste 570 de oameni au fost chemați în instanță pentru participare la revoltă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG