Linkuri accesibilitate

Lewis Hamilton (F1) condamnă legea homofobă din Ungaria


Lewis Hamilton

Tot mai mulți sportivi pun la îndoială în ultima vreme vechea teorie că politica și sportul nu trebuie amestecate, folosită tradițional de oficialii forurilor mondiale și de sponsori ca să se ferească de controverse.

„A apăra drepturile omului nu este politică” – insistă campioni care vor să fie nu doar stele ale sportului, ci și buni cetățeni.

După ce Naomi Osaka, câștigătoarea a patru turnee de Grand Slam, a protestat pe față împotriva brutalității poliției față de afro-americani, iar portarul naționalei de fotbal a Germaniei Manuel Neuer a purtat inclusiv la Euro 2020 banderola-curcubeu în semn de respect pentru persoanele LGBT, un nou sportiv de cel mai înalt nivel s-a implicat joi în apărarea drepturilor omului.

Campionul mondial de Formula 1, Lewis Hamilton, care va concura la sfârșitul săptămânii pe Hungaroring, lângă Budapesta, a declarat că legea „anti-LGBT +” a Ungariei este „inacceptabilă, lașă și mincinoasă” .

Activiștii LGBTQ și foarte mulți aliați ai lor spun că proiectul de lege prezentat de Budapesta ca „anti-pedofilie” stigmatizează persoanele gay, având menirea să mărească sprijinul electoral pentru guvernul radical de dreapta al premierului Viktor Orban înaintea alegerilor de anul viitor.

De când legea a fost aprobată de parlamentul dominat de Fidesz pe 15 iunie, mai multe atacuri homofobe au fost raportate în mass-media locală, iar ce activiștii LGBTQ avertizează despre frica crescândă în comunitatea lor.

Sâmbăta trecută, mii de persoane au mărșăluit în cea mai mare paradă Pride din Budapesta, cu o săptămână înaintea cursei F1 de duminică de la Hungaroring, la est de capitală.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton

„Înaintea Marelui Premiu din acest weekend, vreau să fac public sprijinul meu pentru cei afectați de legea anti-LGBTQ + a guvernului (ungar)”, a scris Hamilton pe Instagram.

„Este inacceptabil, laș, și mincinos să concepi o asemenea lege”, a adăugat campionul.

„Toți oamenii trebuie să aibă dreptul să fie ei înșiși, indiferent pe cine iubesc sau cum se identifică”, a adăugat el.

Pe 21 iulie, premierul ungar Orban a declarat că va avea loc un referendum național pentru a evalua sprijinul intern pentru lege, după ce Comisia Europeană a lansat acțiuni juridice împotriva Budapestei.

Președinta CE, Ursula von der Leyen, a numit legea ungară „o rușine”.

Referendumul convocat de Orban ar urma să cuprindă cinci întrebări, inclusiv dacă respondenții sunt de acord ca școlilor să li se permită „să vorbească despre sexualitate copiilor lor fără consimțământul lor”. Data consultării populare încă nu a fost stabilit.

„Îi îndemn pe unguri să voteze la viitorul referendum pentru protejarea drepturilor comunității LGBTQ +;ei au nevoie de sprijinul nostru mai mult ca niciodată", a spus Hamilton.

„Vă rog să arătați dragoste pentru cei din jur, pentru că Dragostea va câștiga întotdeauna. Vă trimit sentimente pozitive", a adăugat el.

Britanicul Hamilton a fost un activist vocal pentru diferite mișcări sociale, precum Black Lives Matter.

Primul antrenament pentru cursa de duminică are loc vineri,iar calificarea - sâmbătă.

Hamilton, de șapte ori campion mondial, se află cu opt puncte în urma liderul campionatului, Max Verstappen, înaintea celei de-a 11-a curse din cele 23, câte cuprinde Grand Prix.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG