Linkuri accesibilitate

Amos Hochstein, numit în funcția de trimis special în chestiuni energetice al SUA


Amos Hochstein
Amos Hochstein

Președintele Biden a numit un fost consilier apropiat, Amos Hochstein, în funcția de trimis special al Departamentului de Stat în chestiuni energetice, acesta urmând să joace un rol important în implementarea acordului care a permis continuarea construcției conductei Nord Stream 2.

Amos Hochstein a fost unul dintre cei mai importanți oponenți ai proiectului, care permite Rusiei să livreze gaze în Europa fără să treacă prin Ucraina. Această numire, care nu are nevoie de confirmare în Senat, oferă o poziție proeminentă unui expert care critică Rusia pentru politicile sale, asta în condițiile în care acordul a antrenat obiecțiuni în Statele Unite – inclusiv de la democrați – și în Europa.

Hochstein este considerat un apropiat al lui Biden și implementarea acordului va fi una dintre principalele sale priorități. El se va ocupa și de chestiuni energetice în general. Surse care îl cunosc pe Amos Hochstein se miră că a acceptat o numire legată de un proiect cu care este în dezacord, considerându-l o „amenințare existențială pentru Ucraina”.

Aceleași surse spun că administrația ar încerca să ascundă cât de rău este acordul în spatele credibilității lui Amos Hochstein, în chestiuni legate de Rusia.

Ucrainenii speră că numirea consilierului ar semnifica că actuala politică nu este un succes și că se cer ajustări. Surse din administrație spun că e de bun augur ca un sceptic cu privire la acord să se ocupe de implementare pentru a se asigura că amenințarea de securitate este analizată cu rigoare și că vor exista răspunsuri adecvate în caz de nevoie. Ei resping ideea că numirea ar demonstra că administrația își schimbă politica.

Amos Hochstein a fost trimis special în chestiuni energetice la Departamentul de Stat, între 2014 și 2017. El a fost numit în consiliul director al firmei ucrainene de energie Naftogaz, în 2017, lucrând pentru reforme anti-corupție.

În timpul audierilor din Congres, legate de presiuni făcute de Trump asupra guvernului ucrainean, o fostă oficialitate de la Consiliul pentru Securitate Naționala, Fiona Hill, a spus că Amos Hochstein o informase că Donald Trump avea o reprezentare alternativă în Ucraina, prin intermediul avocatului său Rudy Giulianni.

În octombrie 2020, Hochstein a demisionat de la Naftogaz, argumentând că în Ucraina corupția revine.

Inițial, reprezentanți ai președintelui Zelenski s-au arătat sceptici cu privire la Amos Hochstein, dar ulterior au spus că nu îi pun la îndoiala buna credință.

XS
SM
MD
LG