Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a propus astăzi ca certificatele de vaccinare sau testare anti-covid să devină obligatorii în restaurante, cafenele, hoteluri atât pentru angajați, cât și pentru clienți. El a explicat că o asemenea măsură care funcționează deja în alte țări are nu doar scopul să prevină răspândirea infecției de COVID-19, ci și un lockdown în caz că pandemia se întețește. După nemulțumirile cauzate de restricțiile introduse în școli, autoritățile au recurs de data aceasta la consultări, înainte să adopte vreo decizie.
Printre măsurile pe care le are în vedere ministerul economiei ar fi ca angajații din domeniul HoreCa să se testeze periodic, dacă nu s-au vaccinat, iar clienților - să li se ceară și lor dovadă vaccinării în anumite restaurante și unități de alimentație și de comerț, anume în cele care vor decide să-și declare localurile ca fiind „COVID free”.
Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, a discutat aceste propuneri cu reprezentanții mediului de afaceri cu aproape o săptămână în urmă, într-o întrunire la minister, dar instituția a comunicat public despre întrunire abia azi, când a spus într-un comunicat că ar vrea să evite lockdown-ul, că rata înaltă de imunizare înseamnă un grad redus de îmbolnăvire cu consecințe grave, iar personalul care contactează cu clienții ar trebui să fie în primul rând el la adăpostul unui vaccin.
Măsurile, deși deocamdată doar în intenție, au și stârnit nemulțumiri. Explicându-le la Europa Liberă, Aneta Zasavițchi, președinta unei asociații a restaurantelor și cafenelelor, a spus că propunerile ar fi poate bune, dacă legea le-ar permite patronilor să-și poată obliga angajații să se vaccineze și, în cel de-al doilea rând, dacă nivelul de imunizare general pe țară ar fi unul cât de cât mulțumitor:
„Noi nu avem nici o pârghie legală să impunem angajații noștri să se vaccineze. Doi: dacă vorbim despre testare, sunt niște cheltuieli foarte mari. Ieșirea din situație e, în cazul în care se dorește această testare, să fie gratuită, pentru anumite categorii de angajați: dacă vorbim de transport public, HoReCa, unități comerciale, acolo unde se dorește această impunere de testare.”
Un punct de vedere similar are și Ana Sîtnic, proprietara unui restaurant din Chișinău, care spune la rândul ei că, deși le înțelege nevoia, ar avea de ales, dacă măsurile vor deveni obligatorii, între opțiunea de a-și concedia o parte din personal și cea de a-și ruina afacerea:
„Eu personal sunt vaccinată, dar angajații mei, care sunt extrem de dezinformați, categoric refuză foarte mulți să se vaccineze și aceasta va fi o mare-mare problem pentru noi.
Am revenit acum din Tallin – acolo peste tot se prezintă vaccinul, nu poți intra nici în muzeu, nici la terasă...Ana Sîtnic
Global, cred că e nevoie – până la urmă vaccinurile au eradicat atâtea lucruri în lume, dar din punct de vedere a businessului – va fi o nouă piedică. ”
După ce asociațiile din domeniul HoReCa au spus, tot azi, într-un comunicat că apreciază deschiderea autorităților de a discuta cu ele restricții intenționate, dar dacă chiar vor să le aplice, ele ar trebui să le ofere și sprijin financiar, ministerul economiei a dat și el un nou comunicat, în care a explicat că măsurile sunt deocamdată doar la nivel de discuții.
Confruntate cu cifre tot mai alarmante privind epidemia Covid-19 ce a mutat la Delta, autoritățile de la Chișinău au pus deja în aplicare o măsură coercitivă țintită în sporirea gradului de vaccinare, obligându-i pe dascălii nevaccinați să prezinte teste anti-covid plătite din propriul buzunar.
De partea profesorilor s-au plasat câteva partide extraparlamentare și sindicatele de ramură, care au spus că, dacă cer teste, autoritățile ar trebui să-și asume cheltuiala, un lucru imposibil, din perspectiva guvernului, cât timp există opțiunea vaccinării gratuite.
Domeniul economic vizat de intenția de acum, cel de alimentație și comerț, este problematic mai ales că e printre cele mai vulnerabilizate de criza epidemică, HoReCa bunăoară raportând închiderea, de la începutul pandemiei, a 40 la sută din afaceri și o înjumătățire a profiturilor în unitățile rămase pe val.