Linkuri accesibilitate

Procurorul General cere pedepse mai dure pentru șoferii băuți la volan


Procurorul General, Alexadru Stoianoglo, susține că procuratura pe care o conduce a găsit lacune serioase în legislația penală, în partea ce ține de tratarea consumului de alcool sau droguri la volan. Aceste lacune i-ar sustrage pe oamenii legii de la lupta cu adevăratele crime, a mai spus azi Stoianoglo, într-o conferință de presă, sugerând că este nevoie de o serie de intervenții legislative. Preocuparea apare însă într-un moment în care noua guvernare de la Chișinău încearcă să-l demită pe Stoianoglo, căruia îi reproșează lipsa de rezultate în combaterea corupției, iar șeful procuraturii se opune, acuzând puterea de presiune.

Procurorul General cere pedepse mai dure pentru șoferii băuți la volan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Procurorul General, Alexandr Stoianolo, spune că ar fi nevoie de decriminalizarea infracțiunilor legate de consumul de alcool la volan, firește și a celui de droguri, însă nu în totalitate, ci doar a celor fără urmări grave, precum și de înăsprirea pedepselor pentru ele.

„Concret, propunem ca acțiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate fără urmări grave pentru viața sau sănătatea persoanelor să fie trecută din categorica infracțiunilor penale în cea a contravențiilor, pentru care să fie prevăzute sancțiuni mai severe. Suntem siguri că acest lucru va permite judecătorilor și procurorilor să dedice mai mult timp instrumentării dosarelor complexe”, a declarat Stoianoglo, astăzi, într-o conferință de presă.

Mai surprinzătoare pare totuși o altă propunere a lui, și anume cea ca agenților de circulație să li se interzică oprirea vehiculelor fără motive substanțiale.

„Propunem de asemenea adoptarea unei decizii colaterale și anume instituirea interdicției opririi nejustificate a autovehiculelor de către agenții de circulație”, a spus el.

Propunem instituirea interdicției opririi nejustificate a autovehiculelor de către agenții de circulație...
A.Stoianoglo

Surpriza vine atât din alăturarea celor două inițiative, cât și din faptul că oprirea fără motiv a mașinilor în trafic deja este o regulă mai puțin prezentă pe șosele, plus că domeniul nu s-ar încadra nicidecum în sfera de acțiune a procurorilor.

Noile inițiative ale procuraturii moldovene ar fi apărut, potrivit șefului ei, urmare a unui studiu asupra situației criminogene, care ar fi constatat că oamenii legii și-ar pierde timpul cu astfel de cauze:

„Practic, fiecare a treia hotărâre de judecată sau sentință se referă la un caz de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.”

Criticii lui Stoainoglo spun, pe de altă parte, că acestuia i-ar fi tot mai dificil să ascundă pretinsa legătură cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, și de aceea ar apela la manevre de sustragere. Alți observatori cred că, în plin conflict cu noua putere, Stoianoglo ar fi decis să-și creeze o carieră politică, cel mai probabil în autonomia găgăuză, de unde este originar, de aceea vine cu inițiative oarecum populiste ca cele de acum, spun ei.

Răspunzând întrebării de ce a ales momentul de acum pentru intervenție, Stoianoglo a dat în conferința de astăzi următorul răspuns:

„Dar când ar fi trebuit? Dacă noi pe parcursul anului nu am avut guvern, nu am avut parlament. Și modificările de azi, și pachetul anticorupțional pe care l-am prezentat acum o lună au fost elaborate încă un an în urmă, dar din cauză că de la Anul Nou, practic, nu au existat ședințe de parlament, nu a avut niciun rost să le înaintăm.”

Alexandr Stoianoglo a fost primul responsabil de lupta cu corupția vizați de criticile noilor guvernanți de la Chișinău, care au spus, imediat după câștigul din alegeri, că vor să-l evalueze și, eventual, să-l demită pe șeful procurorilor, pentru pretinsa lipsă de eficiență și legături cu Platon. Încercarea sa de a invalida controlul, instituit deja de majoritari printr-o lege votată luna trecută, a suferit eșec în Curtea Constituțională. Rămâne de văzut ce va răspunde Consiliul Europei, căruia Stoianoglo la fel i-a trimis o plângere.

XS
SM
MD
LG