Linkuri accesibilitate

În imagini: Aleksandr Litvinenko, un oponent vocal al Kremlinului

Fostul agent de securitate rus și un critic al Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, a murit la Londra pe 23 noiembrie 2006, după ce a fost otrăvit cu elementul radioactiv Polonium-210. Litvinenko s-a refugiat în Marea Britanie, ca urmare a acuzațiilor publice pe care le-a lansat la adresa Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB), pe care l-a făcut responsabil de asasinarea oligarhului Boris Berezovski. El a fost și co-autor al unei cărți în care FSB este acuzat de implicare în seria de atacuri cu bombă asupra unor blocuri de locuit din mai multe orașe din Rusia, atacuri care au coincis cu începutul celui de al Doilea Război Cecen și care au precedat instalarea la putere a lui Vladimir Putin.

O investigație britanică a arătat că Litvinenko a băut ceai otrăvit cu poloniu, la o întâlnire pe care a avut-o într-un hotel din Londra cu doi ruși, Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun, după care a decedat la numai câteva săptămâni. Moscova respinge acuzațiile de implicare și refuză extrădarea celor doi. În ianuarie 2017, SUA i-a pus pe ambii sub incidența Legii Magnițki.

Pe 21 septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a anunțat, într-un comunicat de presă, că există „o puternică prezumție” că suspecții indicați de ancheta britanică - Andrei Lugovoi și Dmitri Kovtun - „au acționat ca agenți ai statului rus”. CEDO a mai spus că Rusia nu a furnizat vreo explicație alternativă „satisfăcătoare și convingătoare” și nici nu a efectuat vreo anchetă internă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG