Voluntari la vârsta de după șaizeci – ar fi părut o formulă de neimaginat și chiar paradoxală cu câțiva ani în urmă. Actualmente însă, în multe sate, implicarea socială a vârstnicilor este cât se poate de firească. În nordul Moldovei, bunăoară, în peste 20 de localități s-au constituit cluburi ale pensionarilor pe care îi unește interesul pentru țesut, meșteșugărit, cântec și alte activități care îi determină să iasă din casele lor și să se simtă de folos societății.
Asocierea îmbătrânirii cu neputința și singurătatea este cel mai greu de combătut, spune Galina Spătaru, președinta Rețelei Naționale a Seniorilor Activi din Moldova. Aceste percepții, notează pensionara, se schimbă atunci când persoanele de vârsta a treia ajung să pună umărul și la proiectele sociale inițiate de primării sau de organizațiile obștești locale:
„De la început, era așa o mentalitate că ieși la pensie și gata, ți-ai trăit traiul, ți-ai mâncat mălaiul. Și gata, viața se termină. Dar am văzut, noi ne-am convins pe noi și îi convingem și pe alții că viața este extraordinar de frumoasă și după șaizeci cu plus și putem să fim utili la orice vârstă. Oamenii au văzut că sunt de folos, au căpătat încredere în forțele proprii, se simt mult mai fericiți în adevăratul sens al cuvântului.”
Oamenii au văzut că sunt de folos, au căpătat încredere în forțele proprii, se simt mult mai fericiți...
Interesul pentru activități artistice i-a unit pe mulți dintre vârstnici în colective care și-au propus să dea viață unor obiceiuri vechi, cântece și meșteșugăritului. Pandemia le-a rărit șezătorile și repetițiile, dar nu i-a îndepărtat de la activități. Galina Spătaru spune că în această perioadă s-au concentrat mai mult pe ajutorarea persoanelor singuratice, i-au vizitat mai des și i-au sprijinit. Iar în format restrâns și-au continuat programul obișnuit, continuitatea activităților fiind esențială pentru a menține entuziasmul pensionarilor:
„La casa de cultură sunt două războaie de țesut și două perechi de stative. Și venim trei, patru, cinci persoane astăzi, în altă zi alte persoane, și țesem. În afară de aceasta, facem master class la prepararea bucatelor, starturi vesele, studiem calculatorul. Am organizat un flashmob „Bunei și nepoței”, la care am adunat câteva mii de like-uri, ceea ce ne-a bucurat foarte mult. Deci, activitatea noastră nu stă pe loc. În cadrul rețelei avem foarte multe întâlniri de lucru, avem vizite, schimb de experiență. Am participat la multe sărbători, în diferite sate, și desigur că aceasta dă un plus de valoare vieții noastre.”
Marea majoritate a cluburilor de seniori au la bază suportul unor organizații obștești care i-au ajutat să-și contureze activitățile, să-și acorde sprijin reciproc și să fie de ajutor și pentru alții. Apărători ai drepturilor omului au convingerea că implicarea pensionarilor în viața socială va reduce situațiile de discriminare pe criteriul de vârstă. Socializarea este cel mai bun leac pentru griji și bolile de care suferă mulți vârstnici, are certitudinea Galina Spătaru. Ea spune că neajunsurile, deseori financiare, îngreunează situaţia vârstnicilor, totuși activismul îi face să mai uite de griji:
Viața devine mai interesantă...
„Toți care vin, vin de plăcere, pentru că nu totul constă numai în bani. Foarte mulți sunt singuratici, în special văduve. Și faptul că ies din casă, vin, discută, socializează, acest tot este un factor foarte important. De multe ori vin cu propuneri, hai să mai facem ceea, hai să mai facem cealaltă. De exemplu, am vizitat 16 mănăstiri, am fost la Cetatea Soroca, la Lumânarea Recunoștinței. Și iată întorcându-ne odată de la Căpriana mi se pare că un bătrân de 78 de ani a zis că ce a văzut în acești ani, nu a văzut toată viața. Viața a devenit mai interesantă.”
Indiferent de vârstă, pensionarii care fac parte din comunitatea promotorilor îmbătrânirii active au înțeles că pot pune în valoare cunoștințele lor- atunci când învață copiii a țese, când își amintesc versurile unui cântec uitat, sau organizează ateliere de bucătărie. Mai nou, bunicii învață, inclusiv de la nepoți să exploreze internetul și oportunitățile pe care le oferă navigarea competentă. Acest lucru a făcut posibilă organizarea online în acest an a celui mai cunoscut eveniment care promovează integrarea socială a vârstnicilor- Bunica&Bunelul Fest, ediție care a scos în prim plan experiența de viață a persoanelor în etate.