Linkuri accesibilitate

„Cîțu, această Udrea a lui Iohannis, a reușit în câteva luni de zile să distrugă mai tot ce a atins” (A.Pora/22)


Romania - newspapers, generic, Bucharest
Romania - newspapers, generic, Bucharest

Revista presei românești.

Căderea guvernului Florin Cîțu prin moțiune de cenzură e departe de a fi detensionat situația politică din România. Cristian Tudor Popescu a spus déjà la un post de televiziune că, „din punctul de vedere al populației”, moțiunea de cenzură nu aduce nimic. În schimb, aduce partidelor. Partidului Social-Democrat în primul rând, dar și celor de la Uniunea Salvați România și de la Alianța pentru Unirea Românilor, care vin în trena moțiunii inițiate de social-democrați. De pierdut, în mod cert pierde Partidul Național Liberal, despre care Ion M. Ioniță, de la Adevărul, se întreabă dacă chiar mai poate fi salvat.

Revista presei de la București - căderea guvernului Cîțu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct

Evident, toată lumea caută să înțeleagă care ar fi opțiunile după ce moțiunea a trecut, și anume cu un scor „zdrobitor”. Le etalează teoretic, tehnic chiar, jurnaliștii de la ziare.com, care repetă că mingea se află la președintele Klaus Iohannis. Dan Tăpălagă scrie pe G4Media citând „surse politice” că PNL îl va nominaliza tot pe Cîțu ca premier, indiferent că o hotărâre a Curții Constituționale stabilește că nu se poate. Dar de ce s-ar crampona președintele de Florin Cîțu ? se întreabă Ioana Ene-Dogioiu, de la spotmedia.ro. „Cota imensă de nepopularitate a premierului a început deja să-l contamineze serios și, în mod cert, situația îl întrebuințează mai mult decât în mod normal”. „…Oricâte amânări ar obține prin cine știe ce mijloace, Florin Cîțu este un cadavru politic care mai trebuie doar îngropat”. Andreea Pora, în revista 22, e și mai caustică : Florin „Cîțu, această Udrea a lui Iohannis, a reușit în câteva luni de zile să distrugă mai tot ce a atins: coaliție, guvern, campanie de vaccinare, încredere în reforme și PNL. A reușit să credibilizeze PSD și să-l așeze pe cai mari pentru alegerile din 2024. Vorba lui Dâncu, este cel mai bun agent electoral al PSD. A făcut praf victoria coaliției în alegerile parlamentare într-un timp record”. „Când se trage linie, performanțele guvernului Cîțu se reduc la împărțeala de banii către primari, dotarea clientelei politice cu sinecuri și plantarea incompetenților fideli lui Superman în posturi-cheie”.

Unul dintre comentatori, Petrișor Peiu prezent astăzi în gandul.ro, nici nu mai vorbește de guvernul Cîțu, ci despre „guvernele Iohannis”, care, în ultimii doi ani, de când șeful statului a încetat să mai fie doar mediator, au „reușit” o creștere enormă, cu 30%, a gradului de îndatorare a României, combinată dezastruos cu o creștere a dobânzilor la care se împrumută România : 4,595% pe an în acest moment, față de 3,97% acum doar o lună și față de 3,09% acum șase luni, în condițiile în care Ungaria se împrumută la 3,48%, iar Polonia la 2,24%, și ambele au un nivel de îndatorare mai mare decât al României.

Înaintea unei declarații pe care președintele Klaus Iohannis e așteptat să o facă la sfârșitul acestei după-amieze, presa îi indică déjà direcția de acțiune : „Liberalii au abandonat societatea într-un moment de criză adâncă. Se mai pot trezi în ultima clipă. Există soluţii raţionale. Se poate reveni la coaliţia PNL-USR-UDMR, cu alt premier, sau se poate vota un guvern cu mandat limitat pentru această iarnă”. (Ion M. Ioniță, Adevărul).

XS
SM
MD
LG