Linkuri accesibilitate

Șeful unei bănci de stat din Ucraina este anchetat după o altercație cu jurnaliști ai Europei Libere


Ievhen Metșer (stânga) și purtătorul de cuvânt Volodimir Pikalov riscă acuzații penale serioase (imagine de arhivă).
Ievhen Metșer (stânga) și purtătorul de cuvânt Volodimir Pikalov riscă acuzații penale serioase (imagine de arhivă).

În Ucraina, șeful unei mari bănci de stat, Ukreksimbank, s-a autosuspendat din funcție și este cercetat penal în legătură cu o altercație, în care a încercat să ia cu forța înregistrările video făcute de doi jurnaliști de investigație ai serviciului ucrainean al Europei Libere.

Incidentul s-a petrecut la 4 octombrie, în timpul unui interviu pe care bancherul Evhen Metșer îl acorda la el în birou reporterilor de la Skhemy (Scheme), o emisiune de investigație realizată în comun de Europa Liberă și de canalul de televiziune Pershy (Primul) din Ucraina.

Metșer a pus capăt subit interviului când a fost întrebat în legătură cu un împrumut controversat acordat de banca de stat. Bancherul a chemat paza și a cerut să li se ia jurnaliștilor camerele și înregistrările video. Un agent de pază a aplicat forța, iar totul a fost filmat.

Jurnaliștii au fost lăsați să plece numai după ce angajații băncii au șters cardurile de memorie ale camerelor. Dar tehnicienii de la Skhemy au reușit ulterior să recupereze înregistrările.

După publicarea clipului video, Metșer a fost supus unei avalanșe de condamnări, inclusiv din partea președinției și a procuroarei generale a Ucrainei, Irina Venediktova, iar poliția, apoi și procuratura din Kiev au anunțat o anchetă.

Așa încât Metșer și-a cerut scuze de la comunitatea jurnalistică și de la cei doi reporteri personal, s-a autosuspendat din funcție și s-a pus la dispoziția anchetatorilor.

„Sunt gata să cooperez pe deplin cu ancheta. Sunt profund convins că libertatea de exprimare este un element important al dezvoltării Ucrainei”, a scris Metșer pe pagina sa de Facebook la 7 octombrie.

Ancheta îl vizează și pe purtătorul său de cuvânt, care a fost de față în timpul incidentului.

Președintele Europei Libere/Libertatea, Jamie Fly, a spus într-o declarație că jurnaliștii trebuie să-și poată face meseria fără teama de a fi intimidați fizic și hărțuiți. (Alexandru Eftode)

XS
SM
MD
LG