Linkuri accesibilitate

Mai sunt Voronin şi Dodon prieteni?


Vladimir Voronin și Igor Dodon în campania electorală trecută

Făurită în grabă mare înaintea alegerilor parlamentare, ambarcaţiunea comunisto-socialistă începe să pârâie niţel. Într-o emisiune la N4 liderul socialist Igor Dodon a deplâns faptul că PCRM nu mai dorește să fuzioneze cu PSRM, cum lăsase anterior să se înțeleagă Vladimir Voronin. „Hai să fim sinceri și să spunem lucrurilor pe nume, - a conchis liderul socialist. - Probabilitatea ca PCRM să intre în parlament dacă nu se uneau cu noi era foarte mică /.../ Acum am înțeles că /Vladimir Voronin/ nu mai dorește fuzionarea celor două formațiuni. Dacă nu vor dori să ne unificăm forțele, atunci /.../ cred că nu mai intră ei în viitorul Parlament”, a accentuat Dodon.

De fapt, crearea Blocului PCRM-PSRM înaintea alegerilor i-a mirat pe mulţi, dată fiind beşteleala pe care liderul comunist i-a tot aplicat-o lui Dodon până atunci. Dodon pare să aibă dreptate, fără socialişti, PCRM-ul lui Voronin nu mai intra în Parlament. Foloasele cele mai mari de pe urma coalizării le-a cules deci Voronin. Iar acum, văzându-se cu sacii în căruţă, adică intrat în Parlament, liderul comunist, ajuns la o vârstă venerabilă, nu mai vede pesemne sensul să se prefacă. De ce ar mai avea nevoie Voronin acum de o fuzionare a celor două formaţiuni? Are de stat tocmai 4 ani în Parlament, iar dacă sănătatea o să-i permită, ar putea ulterior să mai profite de faptul că are un partid al său. Fuzionarea l-ar lipsi de nişte pârghii reale. Nu e exclus că Voronin mai e încă supărat pe Dodon care-l abandonase pe mentorul comunist acum zece ani pentru a deveni lider socialist.

Dar până la o ruptură serioasă nu cred să se ajungă. Acum cei doi trebuie să fie împreună, căci, după reţinerea lui Stoianoglo, dezbinarea i-ar slăbi şi mai mult pe ambii. Aşa că vor merge înainte, umăr lângă umăr, reprimându-şi supărările şi frustrările. Au un inamic comun – noii conducători pro-europeni. Unde-s doi puterea creşte, nu-i aşa?

XS
SM
MD
LG