Linkuri accesibilitate

Ambasadorul desemnat de Biden la Beijing: „SUA nu pot avea încredere în China”


Nicholas Burns, la audierile din Senatul american.
Nicholas Burns, la audierile din Senatul american.

Ambasadorul american desemnat în China, Nicholas Burns, a fost audiat în Senat, unde a analizat raporturile dintre cele două țări, spunând că China este o supraputere în creștere, dar că nu are forță nelimitată, în timp ce Occidentul menține avantaje substanțiale.

Burns, care a fost ambasador american la NATO, a confirmat ideea bipartizană că China prezintă cel mai mare pericol pentru securitatea Statelor Unite și pentru ordinea democratică în lume.

Administrația Biden are o abordare nuanțată a acestei relații – „competiție când e cazul, colaborare când e posibil și raporturi de adversari când trebuie”. Zonele de interes comun sunt combaterea modificărilor de climă, lupta împotriva traficului cu droguri, sănătatea globală și neproliferarea nucleară”.

Tema unei posibile confruntări în legătură cu Taiwanul a fost principalul subiect al audierii. Burns a spus că Statele Unite „nu pot avea încredere în China cu privire la Taiwan”, ținând cont de maniera în care reprimă drepturile omului în Hong Kong.

Ambasadorul desemnat a refuzat să expliciteze angajamentul american de a apăra Taiwanul, în cazul unui atac. Burns a spus că cel mai important este să se întărească cooperarea de securitate cu Taiwanul.

Câțiva senatori au menţionat un articol din Financial Times care anunța că China ar fi efectuat teste cu proiectile supersonice, capabile să poarte încărcătură nucleară. Ambasadorul a spus că există indicii că China își întărește arsenalul nuclear.

Nicholas Burns a avertizat că China este în competiție cu Statele Unite în domenii cum sunt inteligența artificială și tehnologii avansate de computere.

Diplomatul american a spus că Statele Unite nu pot ignora violările drepturilor omului de către China în Xinjiang, Tibet și Hong Kong.

Burns nu a spus dacă se va pronunța pentru boicotarea Jocurilor Olimpice din iarnă din China, arătând doar că vrea să se asigure că atleții americani și din alte țări vor putea spune ceea ce gândesc.

XS
SM
MD
LG