Comentatorul politic Nicolae Negru este de părere că negocierile cu gigantul rus Gazprom pentru un nou contract de furnizare sunt dificile nu doar din cauza prețurilor cerute de furnizor, dar și pentru că discuțiile ar implica și dosarul transnistrean, și datoriile acumulate pentru malul stâng al Nistrului:
Cred că problema e cea transnistreană...N.Negru
„Instituirea stării de urgență ne spune că nu vom avea într-o săptămână sau poate în câteva zile, încă nu vom avea un contract cu Gazprom-ul. Ar fi bine ca relațiile economice să se dezvolte, de făcut abstracție de anumite probleme politice și geopolitice, dar iată vedem că nu e posibil. Eu cred că problema e cea transnistreană. Lucrul acesta se vede din faptul că, la negocieri, și data trecută, și acum, a mers vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski. Această implicare arată că, de fapt, se discută despre problema transnistreană.”
Nicolae Negru atrage atenția că, deși la această etapă este greu de anticipat un deznodământ al crizei gazelor, cert este, în opina sa, faptul că prețul va crește și că Rusia nu va închide gazele pentru Republica Moldova, pentru că în atare situație nu vor ajunge nici în regiunea transnistreană.
Starea de urgență în domeniul energetic se suprapune cu cea din sănătate. Responsabilii de profil constată o supraîncărcare a spitalelor, unele fiind deja la limita capacităților, în timp ce numărul infectărilor se apropie de nivelul record al pandemiei – 11.500 de cazuri săptămânale înregistrate în luna martie.
Experta în sănătate publică Ala Tocarciuc observă că, deși decidenții din sănătate atestă extinderea regiunilor sub cod roșu de alertă epidemiologică, întârzie măsurile restrictive specifice pentru a ține situația sub control:
Demult trebuia să avem niște restricții mai severe aplicate...A.Tocarciuc
„Eu cred că noi demult trebuia să avem niște restricții mai severe aplicate, ca să evităm, să nu ajungem, să nu repetăm luna martie. Dar, cu regret, se evită, și evitarea o să ne coste. Poate noi n-ar trebui să folosim termenul de lockdown, pentru că lockdown în capul oamenilor este ceea ce am avut noi în martie-aprilie, anul 2020. Acum, această carantină nu ar însemna că toți absolut stau închiși în casă două luni de zile. În primul rând, cred că ea ar trebui pe o perioadă de cel puțin două săptămâni. În al doilea rând, ar trebui mai multă libertate pentru cei vaccinați. Dar majoritatea, care nu au ceva esențial, totuși ar fi bine să rămână acasă, să nu ne ridicăm pe acest val la maxim, atunci când oamenii cu adevărat n-o să aibă locuri la spital.”
Potrivit autorităților sanitare, în acest val pandemic s-a dublat ponderea copiilor infectați cu Covid-19, unul din motivele pentru care s-a decis extinderea cu câteva zile a vacanței de toamnă. Ala Tocarciuc mai crede că acest termen ar trebui extins, dacă se dorește evitarea ulterioară a educației online:
„Eu aș prelungi încă cu două săptămâni vacanța, ca să rupem valul acesta, să coborâm în jos și să poată reveni copiii la școală, să putem reveni la un normal, că vin și sărbătorile de iarnă, și să nu intrăm într-o catastrofă umanitară. Această tulpină este foarte contagioasă și formele de boală pe care le provoacă această tulpină sunt grave și sunt fulminante, adică se dezvoltă foarte rapid.”
Ala Tocarciuc crede că epuizarea locurilor în spitale trebuie să determine autoritățile să ia măsuri mai dure, altfel există riscul ca unele persoane să piardă lupta cu virusul pentru că nu au putut beneficia de tratamentul necesar.