Linkuri accesibilitate

Alegeri la Primăria din Bălți: promisiuni abundente și drumuri impracticabile


Bălți, alegeri anticipate, 11 iulie 2021.
Bălți, alegeri anticipate, 11 iulie 2021.

Peste zece zile, la Bălți vor avea loc alegeri pentru funcția de primar devenită vacantă după demisia lui Renato Usatîi astă-vară (Usatîi a demisionat din cauza scorului mic obținut de formațiunea sa politică, Partidul Nostru, în alegerile parlamentare anticipate). Pe primul loc în sondaje este fostul primar interimar Nicolai Grigorișin, care a căutat însă să se distanțeze de Usatîi: a părăsit partidul și candidează ca independent. Mai mult despre candidați și temele campaniei din al doilea cel mai mare oraș moldovean - în relatarea Tamarei Grejdeanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00

Locuitorii urbei considerate capitală a zonei de Nord ar urma să dea preferință unuia dintre cei unsprezece candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar. Majoritatea au fost înaintați de formațiuni politice. Până și partide cu viziuni unioniste concurează, deși experiența scrutinelor anterioare arată că la Bălți partidele de stânga, cu viziuni pro-ruse, adună cele mai multe voturi. Care e atmosfera electorală cu zece zile înainte de scrutin? Promisiunile curg din abundență, candidații dau dovadă de activism iar bălțenii lasă impresia că încă nu s-au hotărât în dreptul cui vor aplica ștampila, spune Ruslan Mihalevschi, redactorul-şef al ziarului independent „SP” din Bălţi.

Spre deosebire de precedentul scrutin, când lupta s-a dat între PSRM și formațiunea Partidul Nostru, acum ies în față mai mulți candidați, obsevă jurnalistul. Este vorba de fostul viceprimar de Bălți, Nicolai Grigorișin, candidatul Blocului PCRM-PSRM, Alexandr Nesterovschi, candidatul partidului de guvernământ, Boris Marcoci și deputatat Marina Tauber, vicepreședinta Partidului „Șor”. Cum se prezintă aceștia alegătorilor, l-am întrebat pe Ruslan Mihalevschi:

„Domnul Grigorișin pune accent pe continuarea lucrurilor pe care le-a făcut echipa lui Renato Usatâi la Bălți. Domna Tauber are un program ambițios care promite foarte multe, schimbarea la față a Bălțiului. Domnul Marcoci pune accent pe investițiile care vor veni cu ajutorul Guvernului și Parlamentului și niște programe de infrastructură. Domnul Nesterovschi mai mult critică ce a făcut echipa lui Renato Usatîi și lui Grigorișin.”

Jurnalistul ziarului „SP” notează că cei care pretind șefia la primărie vorbesc despre proiecte de infrastructură și modernizare a orașului fără a explica ce soluții financiare au la îndemână. Între timp, localnicii care au participat la un sondaj de opinie al publicației, au vorbit despre drumurile și trotuarele impracticabile, probleama deșeurilor din oraș și că își doresc un primar care să nu acționeze de fațadă.

Ruslan Mihalevschi consideră că și în această cursă par să fie avantajați reprezentanții partidelor de stânga.

Analistul politic Veaceslav Berbeca admite că acest scrutin ar putea genera totuși surprize și crede că nu va exista un învingător din primul tur:

„Din punctul meu de vedere va fi o luptă foarte strânsă, mai ales că și-a anunțat și Marina Tauber candidatura, cred că și i-a va avea un cuvânt de spus la aceste alegeri, ținând cont de populismul acestui partid și evident că sunt combativi. Cred că va fi o luptă interesantă și nu cred că va câștiga vreun partid din primul tur. Inclusiv, cred că reprezentantul Partidului Acțiune și Solidaritate tot va avea un cuvânt greu de spus, dacă ținem cont de ce rezultate au luat la alegerile parlamentare, deși nu putem să proiectăm, rezultalele de la alegerile parlamentare pe cele locale.”

La alegerile pentru legislativ din 11 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate s-a plasat pe locul doi la Bălți, după Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Datele unui sondaj de opinie al companiei IMAS, realizat în luna septembrie arată că jumătate din respondenți aveau deja preferințe sigure pentru aceste alegere, 21 la sută s-au declarat nehotărâți și tot atâția au spus că sunt nehotărâți în privința participării la scrutin.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG