Linkuri accesibilitate

Ministrul de Externe Nicu Popescu se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova pe 17 noiembrie


Nicu Popescu la București, 7 septembrie 2021.
Nicu Popescu la București, 7 septembrie 2021.

Ministrul de Externe Nicu Popescu se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov și va susține o conferință de presă comună cu acesta la Moscova, pe 17 noiembrie, informează Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău într-un comunicat. Aflat în prima sa vizită la Moscova în noul mandat de șef al diplomației moldovene, Popescu se va mai întâlni cu Dmitri Kozak, șef-adjunct al administrației de la Kremlin și emisar al președintelui rus pentru relația economică cu Republica Moldova.

Popescu s-a mai întâlnit cu Lavrov în capitala rusă în 2019, când era ministru de externe în fostul guvern moldovean condus de Maia Sandu. Vizita actuală, începută la 16 noiembrie, are loc în urma recentelor înțelegeri între Chișinău și concernul rus de stat Gazprom în privința aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale. După o lună în care a redus livrările, Gazprom a acceptat semnarea unui nou contract pe 5 ani de furnizare a gazelor în R. Moldova la un preț de câteva ori mai mare față de cel de la începutul anului, dar mai mic decât prețul de pe piață.

La Moscova, Nicu Popescu va mai participa, în calitate de co-președinte, la o ședință a comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică. Din partea Rusiei, comisia este condusă de ministrul agriculturii Dmitri Patrușev. Rusia menține de vreme îndelungată o serie de restricții pentru mărfurile agricole moldovene pe piața rusă, din cauza încheierii de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în 2014. Popescu merge la Moscova în urma unei vizite la Bruxelles, în care a pledat din nou pentru o integrare europeană mai mare a Republicii Moldova.

XS
SM
MD
LG