Mai multe grupuri de migranți care încercau să pătrundă ilegal din Belarus în Polonia, au fost respinse cu succes, au informat sâmbătă, 20 noiembrie, forțele poloneze de grăniceri.
Potrivit acestei surse, tentativele au avut loc târziu, pe 19 noiembrie, pe fondul unei scăderi a numărului de migranți care încearcă să treacă ilegal frontiera în Polonia și UE.
„Străinii au fost agresivi. Au aruncat cu pietre și artificii și au folosit gaze lacrimogene", se arată într-un comunicat al poliției poloneze de frontieră, adăugând că cel mai mare grup era format din 200 de străini.
Poliția poloneză a mai susținut că în timpul unei încercări de trecere a graniței, în apropierea satului Starzyna, militarii belaruși au aruncat și ei cu pietre în direcția grănicerilor, polițiștilor și soldaților polonezi. Mașini ale poliției au fost avariate.
Uniunea Europeană îl acuză pe liderul autoritar al R. Belarus, Alexandr Lukașenka, că a organizat venirea a sute de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, la granițele belaruse cu Polonia, Letonia și Lituania, state membre în UE, pentru a riposta astfel la sancțiunile europene. Acestea au fost impuse de Bruxelles în mai multe rânduri din cauza reprimării brutale a protestelor democratice pașnice din Belarus, provocate de controversatele alegeri prezidențiale din august 2020.
Belarus neagă că a provocat criza migranților. Vorbind la BBC pe 19 noiembrie, Lukașeka a spus însă că este „absolut posibil” ca forțele sale să fi ajutat oamenii să treacă în UE, dar a negat că ar fi invitat mii de migranți în Belarus pentru a provoca o criză la graniță.
Oficialii polonezi au declarat că au înregistrat un total de 195 de încercări de trecere ilegală a frontierei pe 19 noiembrie, în scădere de la 250 din 18 noiembrie și 501 cu o zi înainte, deși Varșovia a avertizat că criza migranților este departe de a se termina.
Vineri, după o vizită de patru zile în Polonia, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, a declarat că Polonia nu trebuie lăsată singură în fața acestei crize, care este una europeană.
„Este o problemă europeană care necesită un răspuns bazat pe drepturile omului, bazat pe solidaritate și pe valori și standarde europene”.
Mijatović a criticat însă faptul că în baza stării de urgență impusă de Varșovia, zona de graniță este închisă pentru organizațiile umanitare și pentru jurnaliști: „Organizațiile internaționale și activiștii societății civile care furnizează asistență umanitară și juridică ar trebui să aibă acces imediat și nestingherit în toate zonele de-a lungul graniței ca să ajute toate persoanele care au nevoie. Jurnaliștii ar trebui să poată publica în mod liber și în siguranță rapoarte din toate zonele de-a lungul graniței”, a mai spus vineri comisarul Consiliului Europei. Polițiștii de frontieră polonezi au înregistrat șapte morți la graniță. Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 10 persoane au murit.
„Trebuie să ne pregătim pentru faptul că această problemă va continua luni de zile. Nu am nicio îndoială că acesta va fi cazul", a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, postului de radio comercial RMF FM.
„Acum, migranții și serviciile din Belarus au adoptat o metodă puțin nouă... Grupuri mai mici de oameni încearcă să treacă granița în multe locuri”, a spus el.
El a adăugat că „nu există nicio îndoială că aceste atacuri sunt direcționate de serviciile din Belarus”.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki va vizita Lituania, Letonia și Estonia pe 21 noiembrie pentru a discuta despre criză, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului pe 20 noiembrie.