Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: La ordinea zilei, bugetul și criza justiției


Într-un an cu multiple crize, guvernarea a încercat să păstreze sprijinul pentru cetățeni, fără a impune noi poveri fiscale. Astfel a explicat, ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi poziția guvernului, prezentând bugetul de stat pentru anul viitor.

Retrospectiva săptămânii: La ordinea zilei, bugetul și criza justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

Legea, trecută de primă lectură în parlament, și-a atras critici din partea opoziției, în opinia căreia, creșterile salariale vor fi înghițite de scumpirile în lanț. Jurnalistul specializat pe teme economice, Ion Preașca crede că bugetul pentru 2022 este unul de tranzit și corespunde unei perioade cu mai multe constrângeri:

„Ei au avut o perioadă foarte scurtă pentru a elabora ceva nou. În plus, în octombrie am avut criza gazelor. De fapt, ea încă și ieri a continuat cu faptul că guvernul trebuia să aprobe niște bani, care să-i aloce pentru plata gazelor. E adevărat că la bugetul anului curent, dar asta arată cât e de complexă situația. Criza Covid, criza energetică se suprapun și cred că principalul aspect care ar trebui luat în calcul este dacă guvernul s-a gândit să aibă soluții de rezervă pentru orice eventualitate. Fiiindcă am avut anul acesta situații când era nevoie de ajutat, de exemplu de cumpărat vaccinuri sau de intervenit rapid și nu erau bani în rezerva guvernului. Au fost suplimentați într-adevăr fondul de rezervă, fondul de intervenție și cred că la a doua lectură o să avem mai multe modificări.” Ion Preașca a mai atras atenția că de anul viitor se vor aloca mai mulți bani în bugetele locale, resurse pe care pe care primăriile le vor primi direct, așa cum au solicitat ani la rând.

Presa de la Chișinău a mai scris despre anunțul procuraturii că urmărirea penală pe dosarul 7 aprilie a fost reluată. Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă” salută redeschiderea anchetei, pentru că deciziile luate până în prezent arată că victimele nu au obținut justiție, statul fiind condamnat în mai multe dosare de Înalta Curte de la Strasbourg, remarcă jurnalista:

„În instanțele din Republica Moldova pe rol mai este încă un caz ce ține de un funcționar din 7 aprilie. Dar, după ce au fost examinate multe, multe alte cazuri și cauze, nu avem nici un înalt demnitar condamnat, deși au fost atunci implicați mari șefi de la interne, alți miniștri, deputați, politicieni de rang înalt. Deci există componente pentru un nou dosar sau justificări pentru redeschiderea dosarului.”

Alina Radu crede că marea problemă ține de cine și cum va investiga, din nou, evenimentele din 7 aprilie:

„Fostul procuror general e și el sub anchetă. Asta înseamnă că încă nu știm câți de la colegii săi de la procuratură sunt și ei bănuiți de multe alte ilegalități. Cedem o mulțime de dosare de îmbogățire ilicită. Încă nu sunt deschise toate dosarele de îmbogățire ilicită, dar asta înseamnă că ei ar fi și din rândul procurorilor. Vedem dosar pe îmbogățire ilicită și la CSM, și în rândul unor mari judecători. Deci cine să ancheteze și să judece în mod corect.”

Directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu este de părere că acest dosar dar și alte inițiative ale organelor de urmărire penală vor fi tratate cu scepticism atât timp cât se va face justiție selectivă iar marii beneficiari ai schemelor de corupție și furt vor rămâne în libertate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG