Linkuri accesibilitate

Mihaela Belei (Centrul Maternal): „Suntem aici, 24 de ore din zi, tot anul”


În preajma sărbătorilor de iarnă, pentru al 11-lea an consecutiv, Misiunea Socială „Diaconia” desfășoară campania de Crăciun ,,În brațele mamei”. Autorii inițiativei vin cu un îndemn pentru susținerea mamelor minore, rămase singure și sprijinite de centrul maternal al misiunii. În cei 10 ani de funcționare, au fost susținute 155 de cupluri mamă -copil, li s-a oferit căldură și siguranță. Detalii despre campania lansată de Misiunea „Diaconia” și serviciile oferite mamelor ajunse în dificultate, în interviul cu Mihaela Belei, coordonatoarea Centrului Maternal.

Mihaela Belei, Centrul Maternal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:36 0:00

Mihaela Belei: „Inițiativa din acest an practic nu aduce nimic nou, lasă la discreția fiecăruia să-și facă propriul scenariu de fapte bune, fie acasă, fie în echipă sau fiecare cum găsește de cuviință să facă un bine în preajma sărbătorilor de iarnă.”

Europa Liberă: Ținta sunt tinerele, mamele singure pe care le găzduiți la centrul maternal. Experiența anilor trecuți ce a arătat, cum se materializează sprijinul colectat prin intermediul campaniilor de Crăciun?

Mihaela Belei: „Campania de Crăciun practic ne umple „depozitul”, să spun așa, pe un an întreg, este timpul când avem donatori mai frecvent la centru, când oamenii donează bani pentru mamele din centru, astfel ne ajung bani pentru anul întreg ca să susținem cuplurile mamă-copil aici, la centrul maternal.”

Europa Liberă: Pentru cei care nu sunt familiarizați cu Programul „În brațele mamei”, cum l-ați descrie și pe ce se axează, întâi de toate, serviciile centrului maternal?

Mihaela Belei: „Programul „În brațele mamei” are două componente, dacă aș putea spune așa. Noi asistăm cuplurile mamă-copil în centrul maternal, pe cele care nu au un loc de trai sau au nevoie să fie supravegheate și monitorizate, să aibă un parcurs alături de echipa centrului maternal în care o să învețe să aibă grijă de copil, niște abilități de viață.

Și avem și familii pe care le susținem în comunitate, avem familii în situații de criză temporară pe care le sprijinim financiar, dar și psihosocial, cu ajutorul psihologului, juristului, asistentului social și al întregii echipe ajutăm familia ca să depășească situația de criză în care a nimerit.”

Europa Liberă: Sunt tinere care n-au găsit sprijin în familie și în comunitate sau cum au ajuns ele în vizorul dvs.?

Mihaela Belei: „La noi mamele ajung direcționate de autoritățile tutelare din întreaga țară, singure ne găsesc, vin și direcționate de diferite ONG-uri, sunt tinere care nu au o rețea de suport și nici familie, tinere care sunt la experiența primului copil, la nașterea primului copil, nu au abilități de îngrijire a copilului și au nevoie să fie ghidate pentru a învăța să îngrijească de copil, astfel ca să nu fie nevoite să se despartă de acest copil.”

Europa Liberă: Există acest risc?

Mihaela Belei: „Da, riscul există, pentru că mamele nu au un loc de trai, nu au abilități și atunci riscul e mare ca să fie separate de copiii lor. Mamele în centru stau până la un în an, timp în care învăță să îngrijească de copil, învață abilități de viață independentă și împreună cu mama întreaga echipă încearcă să rezolve problemele cu care această mamă se confruntă. Dacă lipsește legătura cu familia, noi încercăm să ameliorăm situația, dacă mama nu are un loc de trai, atunci la fel încercăm împreună să găsim o soluție ca atunci când mama și copilul pleacă din centru să meargă într-un loc sigur pentru ea și pentru copil.”

La adăpost de suferinţă
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:13:35 0:00

Europa Liberă: Cât de mare este comunitatea mamelor pe care le găzduiți la centrul maternal, dacă pot să zic așa?

Mihaela Belei: „Centrul are o capacitate de 10 cupluri mamă-copil, 10 locuri. Anul acesta am reușit să asistăm circa 25 de cupluri mamă-copil, iar în septembrie am făcut 10 ani de la deschiderea centrului și timp de 10 ani am reușit să susținem 155 de cupluri mamă-copil. Comunitatea este mare, multe din ele țin legătura între ele, pe 21 septembrie este Hramul centrului maternal, ele toate cunosc asta și vin, ne revedem aici cu drag și facem așa, o sărbătoare. Noi foarte mult ne bucurăm când vedem copiii mari, cei mai mari deja sunt copiii de 10 ani, clasele a III-a, a IV-a și ne bucurăm că sunt alături de mamele lor.”

Europa Liberă: Pentru că aveți un deceniu de activitate în spate, problemele acestor tinere au căpătat mai multă vizibilitate între timp? Cum a evoluat această nevoie de a susține mamele singure aflate în dificultate din varii motive?

Mihaela Belei: „Cred că problematica mamelor tinere, mamelor singure a căpătat o vizibilitate mai mare în ultima perioadă, observăm asta din faptul că foarte repede sunt găsite de autorități, ne contactează și vecinii, și rudele, și prietenii și încearcă să găsească o soluție pentru ele, ceea ce, de exemplu, cu 10 ani, cu 9 ani în urmă nu era, atunci asistam cazuri în care când ajungeau la noi deja vedeam că mama a stat o perioadă mai lungă singură cu problemele sale. Acum, problema lor este depistată de comunitate chiar în timpul sarcinii și vin la noi însărcinate chiar.”

Europa Liberă: Dar la nivel local există așa servicii care pot veni în sprijinul și susținerea acestor tinere?

Mihaela Belei: „Practic la noi ajung mamele cele care nu au condiții de trai sau nu au un loc de trai, dar și cele care nu au abilități, fie sunt minore, fie nu au o persoană, resursă la care ar putea apela cu un copil mic, adică să fie ajutate.

În general, fiecare comunitate are pârghiile și resursele prin care poate ajuta mama și, de obicei, se implică comunitățile după ce mama pleacă din centrul maternal. Adică, când se termină perioada de ședere în centrul maternal, atunci se implică deja comunitatea cu resursele ei.”

Mamă-eroină
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:36 0:00

Europa Liberă: Sunt pregătite mamele când trebuie să facă acest pas, să intre în lumea mare cu un copil mic în brațe?

Mihaela Belei: „Aici la centru, echipa evaluează posibilitățile mamei și capacitatea ei de a face față problemelor cu care se confruntă și a se descurca singură pe viitor, de aceea o învățăm aici, ca atunci când iese să fie sigură și noi să fim siguri că este capabilă și copilul este în siguranță cu ea.”

Europa Liberă: „Diaconia” oferă servicii de sprijin cumva deja în situația în care se constată o problemă. Se poate lucra, iată, după experiența pe care o aveți pe prevenție, pot fi cumva anticipate anumite riscuri prin servicii locale, de exemplu?

Mihaela Belei: „Cred că s-ar putea interveni cumva ca să nu ajungă, spre exemplu, minore de 14 ani însărcinate să fie, oricum comunitatea se poate sesiza sau vede unele situații care nu sunt întotdeauna obișnuite. Nu cred că este vorba, nu știu, să facem un plan la nivel național, eu cred că depinde de fiecare din noi, fiecare se poate implica, să dea un telefon, cel mai simplu, „uite, am observat asta și nu cred că e OK”.

Multe mame vin din situații de abuz, adică niște situații greu de imaginat. Eu cred că vecinii aud și văd situațiile care se întâmplă acolo, și nu numai vecinii, dar și autoritățile și la fel vedem în colaborarea noastră oameni de la caz la caz, unii reușesc să se implice, alții sunt indiferenți.”

Europa Liberă: Cum a schimbat pandemia situația acestor tinere?

Mihaela Belei: „Pandemia, în primul rând, a pus un pic de efort pe echipă, fiindcă, mai ales în prima perioadă, am ținut beneficiarii centrului izolați și atunci a trebuit să găsim altfel de soluții și activități pentru ei, ca să treacă perioada pandemică. A fost foarte dificilă colaborarea cu instituțiile medicale, cu instituțiile de învățământ, pentru că distanța totuși și-a pus amprenta.

Vrem să lansăm în anul care vine un serviciu-creșă care în pandemie ne-a lipsit foarte mult, fiindcă mamele noastre nu au putut nici să fie angajate, nici copiii să-i integrăm undeva și am văzut, mai ales în perioada pandemică, necesitatea lansării unui astfel de serviciu. Și sperăm că din 2022 vom deschide creșa pentru copilașii din centru, pentru că simțim mult nevoia și, mai ales, pentru mamele orfane integrarea copilului la creșă și angajarea lor în câmpul muncii este unica lor soluție pentru a se întreține pe viitor mama și copilul.”

Europa Liberă: Ce a arătat experiența anilor trecuți, sprijinul continuă și în afara campaniilor, se formează relații de lungă durată?

Mihaela Belei: „Da, am reușit să formăm o relație de lungă durată cu unii donatori. Bineînțeles că acum în perioada sărbătorilor de iarnă și în cadrul campaniei sunt mai mulți donatori, le mulțumim foarte mult, dar noi suntem aici 24 de ore din zi tot anul și îi așteptăm atunci când pot să ne viziteze la centru sau să le implice prin alte metode ca să susțină cuplurile mamă-copil aflate în dificultate.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG