Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii: Moldova primește de la UE sprijin pentru reforme


Summit-ul Parteneriatului Estic care a avut loc miercuri la Bruxelles și de unde delegația moldoveană condusă de președinta Sandu s-a întors cu promisiunea în scris a Comisiei Europene că va acorda Republicii Moldova ajutoare pentru a amortiza scumpirea gazelor este una dintre temele retrospectivei săptămânii politice.

Retrospectiva săptămânii: Moldova primește de la UE sprijin pentru reforme
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00

Ministrul de externe, Nicu Popescu, a calificat drept un „succes” rezultatele summitului Parteneriatului Estic din capitala UE. Delegaţia moldoveană a contabilizat ajutoare pentru impactul creşterii tarifelor la gaze 60 de milioane de euro, 150 de milioane euro împrumut pentru reabilitarea drumurilor, alte 60 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a unor spitale, şcoli şi alte cădiri sociale, plus un grant de aproape 3 milioane de euro. Dar cel mai important, a afirmat şeful diplomaţiei de la Chişinău, R. Modova a primit sprijin pentru procesele de reformă.

60 de milioane de euro pentru diminuarea impactului scumpirii gazului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00

Cum califică rezultatele reuniunii de la Bruxelles, fostul viceministru de externe Iulian Groza, actualmente directorul Institutului de Politici și Reforme Europene?

„Făcând o comparație cu summitul precedent din 2017, summitul curent într-adevăr este unul cu mai multe rezultate. Bun şi situaţia în regiune s-a schimbat, şi provocările sunt diferite, mult mai mari, dar şi capacitatea de reacţie, şi de răspuns, şi de sprijin din partea Uniunii Europene am văzut că a fost îmbunătățită. Avem un plan regional de investiții şi redresare economică, care a fost aprobat cu ocazia acestui summit, în valoare de 2,3 miliarde care ar putea să fie completat până la 17 miliarde de euro, sprijin pentru toate ţările Parteneriatului Estic, pentru a susține programe, proiecte foarte concrete. Trebuie să recunoaștem că având în vedere situaţia din regiune şi provocările cu care se confruntă toate ţările din regiune astăzi R. Moldova într-un fel sau altul, dacă vreţi, o insulă de speranţă în sensul proceselor de transformare care au loc în regiune”.

Duminică se aşteaptă deznodământul scrutinului de la Bălţi, amânat între cele două tururi cu aproape o lună, după ce reprezentata formaţiunii lui Ilan Şor, Marina Tauber, a fost exclusă din cursă pe motiv că nu şi-a declarat toate cheltuielile de campanie.

Directoarea interimară a muzeului din Bălţi, Mariana Mihailevschi crede că decizia instanței trebuie să fie de învăţătură pentru toate autoritățile responsabile. „Am văzut încălcări, probabil aici trebuie să fie dus până la capăt nişte cerinţe mai dure privind partidele – să îndeplinească buchea legii, adică să fie mai drastic şi CEC, şi organele de resort, ca să nu se încalce legislaţia. Despre aceste acţiuni (în care sunt declarate toate aceste cheltuieli) s-a tăcut, nu s-a luat în considerație, deoarece nu e prima zi când se fac încălcări în cadrul alegerilor. Iată sunt mai mult de 30 de ani de când suntem independenți, când s-au admis aceste încălcări. Preferințele oamenilor sunt multe, care sunt nostalgici, care văd complet lucrurile diferit. Trebuie să ne mai gândim puţin şi cu rațiunea, să lăsăm şi rațiunea să lucreze, nu doar plăcerile burţii”.

Mariana Mihailevschi mai afirmă că din acest scrutin au de învăţat şi alegătorii de la Bălţi, cultura politică se învaţă în fiecare zi, spune ea, îndemnându-și concitadinii să fie mai activi şi implicați în viaţa comunității, nu numai o dată la patru ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG