Linkuri accesibilitate

Grecia devine un centru strategic pentru America în Balcani și la Marea Neagră


Sistemul NATO de rachete Patriot de la Chania, Grecia, imagine de arhivă.
Sistemul NATO de rachete Patriot de la Chania, Grecia, imagine de arhivă.

Corespondența zilei de la Washington.

Grecia devine un centru strategic pentru America în Balcani și la Marea Neagră
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Un articol apărut în Wall Street Journal analizează politica americană față de o țară în care se investește multă atenție: Grecia. Idea este că acea țară, care timp îndelungat a fost considerată veriga slabă a Uniunii Europene, a devenit acum un partener constructiv pentru Statele Unite și aliații lor. În domeniile energetic și de înaltă tehnologie, firme americane investesc în Grecia și o fac o verigă importantă de transport și aprovizionare, în regiune.

În condițiile în care raporturile Americii cu Turcia s-au răcit, Grecia devine un centru strategic pentru zona Balcanilor și la Marea Neagră. În Statele Unite, Grecia se bucură de sprijin bipartizan și asta a început chiar în anii guvernului de stânga și s-a accentuat odată cu preluarea puterii la Atena de către centru-dreapta. Acum, premierul Kyriakos Mitsotakis sprijină politicile americane față de Rusia – ceea ce nu a fost cazul în trecutul nu foarte îndepărtat – și dă dovadă de circumspecție când vine vorba despre penetrarea afacerilor chineze în țară. Mitsotakis, care a studiat în Statele Unite întărește cooperarea cu țări cheie în bazinul Mării Mediterane – Israel, Egipt, Liban și alte țări din Orientul Mijlociu.

Săptămîna trecută Congresul a aprobat legislație bipartizană care sprijină modernizarea forțelor armate ale Greciei și rolul său pentru securitatea regiunii. Înainte de Mitsotakis, premierul Alexis Tsipras a înfuriat din când în când Washingtonul și aliați europeni, sprijinind Rusia și China în dispute internaționale și vânzând obiective portuare importante unor investitori din acele țări. Acum, economia țării este încă relativ slabă, pe cale de redresare, dar prin comparație cu alte țări europene, pozițiile Greciei sunt considerate constructive.

Politicile pro-americane nu sunt sprijinite unanim în Grecia, sunt multe voci care pledează pentru un echilibru între marile puteri, dar grecii apreciază sprijinul primit de la Washington, începând cu administrația Obama, pentru menținerea țării, chiar dacă trecea prin criză economică, în zona euro și încurajarea unor soluții negociate cu privire la datoriile Greciei. La apropiere a ajutat și diaspora de origine greacă, circa trei milioane de americani de origine greacă trăind în America.

XS
SM
MD
LG