Linkuri accesibilitate

Diana Boțan: Fotbalul, „cel mai frumos sport din lume”


Diana Boțan
Diana Boțan

Rubrica „Jurnal săptămânal” la Europa Liberă.

Diana Boțan: Născută la 4 februarie 1981, Chișinău, Republica Moldova. Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea de Stat a Republicii Moldova. Autoarea cărții: „Fotbal… vise și realitate”. Fondatoarea „Clubului Micilor Amatori de Fotbal” din incinta Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, municipiul Chișinău. Activează în cadrul Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, municipiul Chișinău.

Luni

Început de săptămână, gândurile îmi sunt din nou la cel mai frumos sport din lume. Planific câteva întâlniri pentru copiii din liceul în care activez. Unii chiar mă întreabă: „Pe când următoarea întâlnire?”.

Nu îmi vine deloc ușor să conving invitații să apară în fața copiilor. Motivele sunt diferite, mai des e întâlnit motivul fricii de întrebări. Dar în acest an, 2021, invitații, dar și copiii sunt totuși mai activi și mai curajoși.

Echipa de fotbal FC Sfântul Gheorghe prin intermediul ofițerului de presă Ion Anușca prin proiectul UEFA, CDO – Community Development Officer, a realizat visul unui elev din liceul teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din municipiul Chișinău în vara acestui an.

Astfel, Laurențiu din clasa a 6-ea C și-a văzut visul împlinit, ieșind pentru prima dată pe un teren de fotbal alături de „Sfântul Gheorghe”, la un meci din Divizia Națională dintre „Sfântul Gheorghe” și FC Bălți. Părinții, dar și sora mai mare Valeria sunt mândri de el.

Apoi, au urmat mai multe meciuri alături de copii în care a fost prezent și Laurențiu alături de sora sa.

Faptul că copiii sunt mai aproape de fotbal datorită colaborărilor și implicării mele în sportul rege din Republica Moldova mă bucură enorm. Dar încă mai e mut de lucru la acest capitol.

Întâlnirea copiilor cu Nicolae Calancea din luna mai a fost un imbold pentru copii ca să își dorească să asiste la meciurile Diviziei Naționale și cele a selecționatei Republicii Moldova.

Marți

Proiectul pe care l-am inițiat în anul 2019, dedicat copiilor iubitori ai sportului rege, întâlnirile și activitățile alături de personalitățile fotbalului autohton este urmărit și de cei de peste hotare.

Suntem încurajați să mergem înainte, să aducem în continuare bucurii copiilor, realizându-le visele prin intermedia sportului rege și a oamenilor care activează în acest domeniu. Majoritatea celor de peste hotare mi-au spus că la ei este foarte greu să convingi personalitățile din sport din orice domeniu să apară la o întâlnire în fața copiilor. Iar astfel de evenimente se organizează foarte rar.

Un fost antrenor din Austria, din liga a doua a Austriei, s-a mirat de faptul că toate aceste minunate evenimente le organizez de una singură. Pentru că până la urmă nu este deloc ușor. Însă, vreau să menționez faptul că alături am colegi care mă respectă, ajută, încurajează și susțin în tot ceea ce fac. Și nu în ultimul rând mă ajută în organizare atunci când am un eveniment dedicat copiilor.

Liceul „Alexandru Ioan Cuza” nu a avut echipă de fotbal și copiii în cartierul Poșta Veche. Copiii erau nevoiți să caute soluții pentru a se ocupa cu fotbalul în alte sectoare mai îndepărtate.

Iar în anul 2021 a fost fondat clubul de fotbal FC Rapid Chișinău, fondator fiind profesorul de educație fizică, domnul Daniel Zaiaț. Anterior dumnealui a lucrat la FC Zimbru, la Academie.

Toți copiii iubitori ai sportului rege, dar și cei care își doresc să practice fotbalul se pot înscrie în echipă.

De multe ori mi-am dorit să renunț la acest proiect, dar faptul că sunt încurajată de mai multe persoane, inclusiv și de personalitățile fotbalului autohton, îmi dă puteri să merg înainte. Și am luat decizia în acest an să colaborez cu Clubul de Fotbal FC Rapid Chișinău pentru ca să organizăm împreună aceste evenimente frumoase pentru copii.

Astfel, continui să bucur copii și să le realizez visele.

Ce gândește Moldova „profundă”? Ascultă „Sâmbătă cu Radio Europa Liberă”

Miercuri

De fiecare dată după întâlnire invitații îmi spun că se simt fericiți și se încarcă cu energie pozitivă.

La fel menționează faptul că suntem superbi și ospitalieri. Și își doresc să revină din nou.

De două luni de zile am planificat împreună cu Ivan Goncearuc întâlnirea copiilor cu „Dacia Buiucani” și copiii din liceul nostru, îndeosebi cu copiii care practică fotbalul în FC Rapid.

Întâlnirea a avut loc și a fost organizată în blocul primar al liceului teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, din municipiul Chișinău. La întâlnire au fost prezenți antrenorul Igor Negrescu, fotbaliștii Alex Macovei și Roman Bejan. Copiii au fost foarte activi și curioși.

Invitații au răspuns la toate întrebările copiilor, le-au dat sfaturi și i-au îndemnat să nu renunțe la sportul rege. Și ca de fiecare dată copiii nu îi lăsau să plece.

Tot în aceiași zi mai devreme a avut loc întâlnirea cu fotbalistul Arcadie Rusu. Întâlnire care la fel a fost coordonată din timp, fiindcă majoritatea sportivilor sunt implicați în antrenamente până la sfârșitul campionatului și a anului.

Vădit emoționați ca de fiecare dată, copiii au pus multe întrebări și au fost foarte curioși. Iar pentru mine această zi a fost una încărcată.

Oboseala și-a lăsat amprenta, dar am primit satisfacție de la această zi. Am avut parte de vorbe de încurajare și susținere. S-a menționat și faptul că sunt practic unica persoană în Republica Moldova care organizează astfel de evenimente importante pentru copii prin proiectul inițiat în 2019.

Joi

Am primit o veste frumoasă din partea nepotului Dan Boțan care joacă în clubul de fotbal FC Sheriff din Tiraspol. Evoluează la echipele de fotbal Under 17 și Under 19 și în selecționata Republicii Moldova. Mi-a spus că visele treptat devin realitate și că el va pleca alături de echipa mare peste hotare. A așteptat această clipă de ani de zile, va vedea Spania și Italia. Echipa de fotbal FC Sheriff s-a calificat în Liga Campionilor, pentru prima dată în istoria fotbalului moldovenesc.

Astfel, nepotul a văzut pentru prima dată în viață Spania și Italia. Iar apoi direct din Milano a plecat în Grecia, fiind selecționat de echipa de bază a țării. Nepotul evoluează pentru două echipe concomitent. Este foarte obositor, iar uneori își dorește să renunțe, dar dragostea și pasiunea față de fotbal nu îl lasă.

Trăiește și respiră cu fotbalul, ca și mine. În alt context, pentru noi ambii fotbalul înseamnă viață.

Acum despre nepot au aflat mai multe persoane, urmărind evoluția sa în teren. Este apreciat și respectat. Și de fiecare dată când întâlnesc oameni la un meci sau chiar eveniment mi se spune că: „Noi, pe dumneavoastră vă cunoaștem”. Este un sentiment frumos să fii recunoscută și apreciată. Și chiar dacă nepotul a avut și clipe mai grele, împreună ne susținem reciproc și mergem înainte.

Vineri

Cu fotbalistul Andrei Cojocari mă cunosc de un an, dar este o persoană cu suflet frumos, talentat și iubește copiii. În acest an 2021 și-a deschis școală de fotbal – FC Cojocari Andrei cu sediul în Sângera și Dobrogea. Este o echipă de fotbal cu toate condițiile pentru copiii care practică acest gen de sport frumos. Am inițiat o colaborare cu Andrei. Și l-am invitat a doua oară la întâlnirea cu copiii noștri.

Și chiar la intrarea în liceu a fost recunoscut de elevi: „Wow, o vedetă la noi în liceu!”.

Întâlnirea a decurs frumos, liniștit și cu multe emoții pozitive. Ieșind din liceu mi-a zis că s-a încărcat cu energie pozitivă pentru toată ziua. Avem copii frumoși și deștepți. Și se va reîntoarce cu mult drag la o nouă întâlnire.

Andrei i-a încurajat din nou pe copiii noștri, motivându-i să își continue drumul ales în sportul rege. Dar și să studieze, pentru că studiile în viața unui om sunt foarte importante.

Majoritatea invitaților nu au ajuns în acest an la întâlnirea cu copiii din diferite motive. Și sper că la anul, 2022, vor apărea la întâlnire. Mă bucur că aceste întâlniri i-au făcut pe copii mai curajoși, mai activi și fără frică de exprimare. Dar mai am mult de lucru la acest capitol.

Și prezența antrenorului Lilian Popescu în liceu timp de o oră în care a încântat copiii și i-a încurajat, m-a încurajat și pe mine, este încă un motiv de bucurie. Merg în direcția corectă.

Faptul că am făcut în exclusivitate două ore de fotbal în liceu, iar copiii au ascultat biografiile a două personalități din fotbalul autohton, îmi dă încredere. Fotbalul m-a ales totuși pe mine.

Mulțumesc tuturor pentru încurajare și colaborare.

XS
SM
MD
LG