Linkuri accesibilitate

Șefa comisiei care îl cercetează pe Alexandr Stoianoglo vrea să demisioneze


Procuroru-general suspendat al R.Moldova
Procuroru-general suspendat al R.Moldova

Președinta comisiei create de noua putere pentru evaluarea procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo, a depus cerere de demisie. Cererea Lidiei Bulgac, care a invocat „motive de familie”, a fost examinată la 28 decembrie de Consiliul Superior al Procurorilor, care însă nu a putut să o aprobe, pentru că nu a fost prevăzut deocamdată un asemenea mecanism.

Comisia a fost creată în luna noiembrie grație unei reforme care face posibilă demiterea procurorului general înainte de termen, dacă evaluarea activității sale se încheie cu rezultate negative. Reforma a fost criticată deja de Comisia de la Veneția într-un aviz publicat la 13 decembrie, în care se spune că schimbările legislative „nu ar trebui să urmărească înlocuirea anumitor deținători de funcții sub pretextul unei reforme instituționale”.

Majoritatea PAS și președinta Maia Sandu îl consideră pe Alexandr Stoianoglo un obstacol în cale combaterii corupției. Acesta a fost suspendat din funcție în luna octombrie, reținut și inculpat pentru corupere pasivă și alte presupuse crime. Stoianoglo spune că nu a încălcat legea, iar ancheta și planurile de evaluare a activității sale în vederea demiterii ar fi motivate politic.

XS
SM
MD
LG