Linkuri accesibilitate

„Ce anume se poate negocia cu Moscova și de ce?” (Valentin Naumescu/ spotmedia.ro)


Revista presei de la București.

„În pofida dificultăților din 2021, economia Republicii Moldova a reușit să se stabilizeze și să înregistreze chiar și o ușoară creștere. Aceasta se datorează unui an agricol favorabil, dar și reluării, după schimbarea guvernării, a finanțării externe”, scrie pe site-ul Deutsche Welle Simion Ciochină, preluat de spotmedia.ro. Analistul spune că 2022 va fi un an „complicat”: inflația e prognozată la 15%, deci guvernul va trebui să demonstreze că poate gândi politici publice care să scoată țara din criză. În anul care a trecut, aceste politici au lipsit, în special cele legate de pandemie, iar situația a fost menținută sub control cu sprijin extern, au arătat experți din Republica Moldova consultați de analistul DW.

Revista presei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00

Valentin Naumescu publică pe portalul spotmedia.ro o analiză în perspectiva negocierilor de la Geneva, de săptămâna viitoare, dintre Statele Unite și Rusia. Teza analistului este că aceste negocieri nu trebuiau programate, nu-și au rostul: „nu vedem ce anume se poate negocia cu Moscova și de ce? Ce fel de «garanții de securitate» i se pot acorda lui Putin? Că NATO nu se va mai extinde niciodată? (…) Că Ucraina nu are voie să intre în NATO în vecii vecilor? (…) Că SUA și NATO nu pot întări apă ce anume se poate negocia cu Moscova și de ce? rarea militară a aliaților din Flancul Estic? (…) Să le spună SUA rușilor că, fie, «Asia Centrală nu ne interesează» și acolo puteți face ce vreți voi, doar ca să pară că s-a ales și Putin cu ceva în aceste negocieri? (…) mă îndoiesc că Biden poate transmite un asemenea mesaj”, scrie Naumescu.

Pe site-ul Deutsche Welle este publicată și analiza lui Konstantin von Eggert, care consideră că Putin știe foarte bine că Statele Unite nu vor accepta așa ceva. Altfel spus, Putin „se lasă conştient încolţit fiindcă îşi doreşte o luptă cu Ucraina”. Președintele american ar fi făcut o greșeală în primăvara anului trecut invitându-l pe Vladimir Putin „la negocieri directe în siajul exercițiului militar al armatei ruse în apropierea granițelor Ucrainei”.

Revenim la analiza lui Valentin Naumescu și găsim aici o altă explicație pentru agresivitatea sporită și îndrăzneala tot mai mare a Moscovei, dar și a Beijingului: „Nu lipsa capacității militare a Statelor Unite de a le învinge, ci dezbinarea politică, socială și ideologică internă opresc SUA și Vestul să asume varianta confruntării militare decisive, probabil chiar și atunci (când) un aliat ar fi atacat”. Pentru țările care s-au aflat în sfera de influență a Uniunii Sovietice, între care și România și Republica Moldova, „nu dorința Rusiei este cea care contează și pe care merită să o discutăm, aceasta fiind clară și transparentă, ci limita geopolitică de negociere pe care SUA, NATO și UE o vor trasa și susține în 2022 în relația cu regimul Putin”. Rusia și China „forțează (practic) în acești ani schimbarea ordinii mondiale liberale și anularea supremației Vestului”. Și, adaugă analistul publicat de spotmedia, „Este extrem de interesant cum, simțind că tema nr. 1 a politicii mondiale devine (este deja) războiul pentru supremație globală Statele Unite-China, Rusia încearcă să reintre în joc ca mare putere, generând singură conflicte în jurul ei și incendiind vecinătățile”.

XS
SM
MD
LG