Linkuri accesibilitate

Ce rol ar putea juca Bielorusia dacă Rusia atacă Ucraina


Infanteriști ruși motorizați iau parte la manevrele „Zapad-2021”, organizate de forțele armate ale Rusiei și Bielorusiei pe un poligon din regiunea Brest, 11 Septembrie 2021(foto: ministerul rus al apărării, preluată de REUTERS)
Infanteriști ruși motorizați iau parte la manevrele „Zapad-2021”, organizate de forțele armate ale Rusiei și Bielorusiei pe un poligon din regiunea Brest, 11 Septembrie 2021(foto: ministerul rus al apărării, preluată de REUTERS)

O privire de la Washington.

O oficialitate de la Departamentul de Stat a declarat sub beneficiul anonimatului că Rusia s-ar putea folosi de manevrele efectuate în Bielorusia ca să atace Ucraina de la nord.

Noile masări de trupe la frontiera dintre Belarus și Ucraina ar permite forțelor Moscovei să deschidă un front la circa 150 de kilometri de Kiev și practic să încercuiască Ucraina.

Forțele rusești ar fi poziționate de asemenea în apropierea frontierelor țărilor NATO – Polonia, Lituania și Letonia.

Oficialitatea americană a spus că atenția trebuie îndreptată acum nu către întrebarea dacă Putin atacă sau nu, ci spre capacitățile militare ale Rusiei și dacă acestea pot răsturna regimul ucrainean.

Sursa respectivă a adăugat că este extrem de important ca atunci când se produce o schimbare a acestor capacități militare, aceasta să fie luată în considerare și prezentată opiniei publice.

Pe fundalul acestor desfășurări este situația din Belarus unde Alexander Lukașenka s-a menținut la putere, în ciuda demonstrațiilor publice, în special grație sprijinului primit de la Putin.

„Știm că Putin nu sprijină gratis”, a mai spus oficialitatea americană, lăsând să se înțeleagă că acesta ar putea fi momentul recompensei pentru Rusia. El a adăugat s-ar putea că Lukașenka să nu fie la curent cu maniera în care teritoriul țării sale e folosit de ruși, el abandonându-și rolul de garant al suveranității țării”.

Rusia continuă să susțină că nu are intenția să atace Ucraina, dar amenință cu consecințe nespecificate dacă Statele Unite și NATO nu acceptă o serie de condiții legate de securitate.

Administrația Biden încearcă oficial și pe surse să acrediteze ideea că Rusia ar putea ataca Ucraina, în orice moment. Secretarul de stat Blinken intenționează să se deplaseze la Kyiv si Berlin, săptămâna aceasta, urmând ca vineri să se întrețină cu omologul său rus, la Geneva.

XS
SM
MD
LG