Linkuri accesibilitate

O regulă moldovenească: ocolirea regulilor


Schemă infracțională de comercializare a certificatelor false de vaccinare anti-COVID 19 destructurată de Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului de Interne, captură video YouTube
Schemă infracțională de comercializare a certificatelor false de vaccinare anti-COVID 19 destructurată de Serviciul protecție internă și anticorupție al Ministerului de Interne, captură video YouTube

Mai întâi câteva informaţii recente de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI. Vasăzică, patru cărți de identitate false, un test PCR negativ fals și două certificate de vaccinare false au fost depistate la sfârșitul săptămânii trecute în punctele de trecere Leușeni și Sculeni. Doi tineri au prezentat la controlul de frontieră certificate de vaccinare împotriva Covid-19 ce confirmau imunizarea cu vaccinul Janssen. După o verificare însă polițiștii de frontieră au constatat că în ziua imunizării persoanele respective nu se aflau pe teritoriul țării, deși documentele aveau însemnele unor instituții medicale autohtone. La audieri, posesorii certificatelor s-au abținut de la comentarii.

Tot în aceste zile şcolile din Orhei continuă să ignore decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și organizează ore cu prezența fizică a elevilor, a declarat pentru Europa Liberă președintele Raionului Orhei, Dinu Țurcanu. Președintele raionului insistă că e vorba nu de o ignorare a regulii, ci de „o ajustare și o adaptare la necesitățile raionului”.

În cei 30 de ani de independenţă, am văzut sute şi mii de cazuri care mi-au întărit ideea că în RM o regulă e să ocoleşti regulile, să-ţi rezolvi problemele altfel decât îţi cere legea. Por fi aduse sute şi mii de exemple cu evaziune fiscală, cu luare şi dare de mită, cu tot soiul de mişmaşuri care ocolesc regulile. Senzaţia care ţi se creează, trăind aici multă vreme, e că regulile există doar pe hârtie şi doar pentru nătăfleţi. Da, da, cel influent care ştie să obţină profit, ocolind regula, e respectat şi invidiat pe ascuns, pe când cel care respectă cu sfinţenie regulile e văzut ca un loser, ca un tip care nu se poate descurca. Mentalitatea colectivă a tranziţiei se uită ca la un neica nimeni la cel care trăieşte numai din salariu şi care nu falsifică nici un document.

Noii conducători pro-europeni au mult de lucru, până la adâncă bătrâneţe...

Şi avem aici iată ce: un haos generat de nerespectarea regulilor, un stat slab care nu poate impune respectarea lor permenentă deoarece chiar unii reprezentanţi ai statului fac mişmaşuri, şi un soi de convingere colectivă strâmbă, aceea că poţi reuşi în viaţă numai prin şmecherii, prin ocolirea regulii. Un peisaj trist, arid. Noii conducători pro-europeni au mult de lucru, până la adâncă bătrâneţe.

XS
SM
MD
LG