Linkuri accesibilitate

8 martie are chip ucrainean, la Chișinău


Activista Constanta Dohotaru la un marș de solidaritate cu femeile din Ucraina, Chișinău, 8 martie 2022
Activista Constanta Dohotaru la un marș de solidaritate cu femeile din Ucraina, Chișinău, 8 martie 2022

Zeci de oameni au participat, la Chișinău, la un marș de „solidaritate și unitate împotriva războiului, agresiunii, nedreptății și discriminării” cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

Organizat de Platforma pentru Egalitate de Gen, o coaliție a activiștilor care pledează pentru reprezentarea egală a femeilor în viața publică, marșul este și un protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat Europei Libere o organizatoare, Constanța Dohotaru.

„Noi dorim pace, să înceteze imediat războiul”, a mai spus Europei Libere activista.

Participanții la acțiunea care s-a încheiat în fața ambasadei ruse la Chișinău au purtat steaguri ucrainene și pancarte cu titlul unei cărți a laureatei premiului Nobel pentru literatură, scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici: „Războiul nu are chip de femeie”.

„Ne solidarizăm cu toate femeile care duc pe umerii lor acest război, femei despre care nu se știe, nu se vorbește, deși suferă și luptă la fel de mult ca bărbații”, spune Dohotaru.

Un activist își pregătește pancarta pentru marșul solidarității cu femeile ucrainene și împotriva războiului, Chișinău, 8 martie 2022.
Un activist își pregătește pancarta pentru marșul solidarității cu femeile ucrainene și împotriva războiului, Chișinău, 8 martie 2022.

Femeile și copiii formează majoritatea refugiaților ucraineni care fug de invazia rusă în Ucraina începută pe 24 februarie.

O participantă la marș, Lilia Nenescu, din Chișinău, spune că războiul nu numai că afectează oamenii în modul cel mai direct, dar împiedică și lupta pentru drepturile omului. „Războiul produce o ruptură în structura socială a vieții noastre. Și aceasta înseamnă stagnare, inclusiv la capitolul drepturile omului, drepturile femeilor și în tot ceea pentru ce am luptat până acum”, spune Nenescu.

8 martie la Chișinău: „Nu războiului!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00

Într-un mesaj de 8 martie, președinta moldoveană Maia Sandu, care a deschis granițele Republicii Moldova pentru refugiații din Ucraina, a spus că „femeile din Ucraina, cele din Moldova, cele din toată lumea cer încetarea războiului și restabilirea păcii”. „Azi femeile din Ucraina trebuie să-și ducă copiii și vârstnicii în siguranță, dincolo de frontiera țării; multe femei se înrolează în armată și luptă alături de bărbați pentru independența patriei lor”, se mai spune în mesajul președintei moldovene, care repetă un apel la încetarea războiului în Ucraina.

Cu ocazia zilei de 8 martie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, o organizație neguvernamentală specializată în politicile de gen, a spus că, în 2022, nivelul egalității între femei și bărbați în R. Moldova s-a îmbunătățit și a înregistrat o creștere „mai proeminentă” față de anii precedenți. Calculat pentru șase arii strategice evaluate, acest nivel a crescut cu 3 puncte, iar această creștere se datorează, „în mod covârșitor” reformelor din domeniul politic, se spune într-un comunicat.

Stereotipurile și percepțiile cu privire la participarea femeilor și bărbaților se atenuează, mai spune Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. În 2021, doar 12% dintre bărbații intervievați într-un sondaj de opinie mai considerau că femeile sunt mai puțin capabile și nu pot ocupa funcții de conducere.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG