Linkuri accesibilitate

Fermierii sunt îngrijorați de scumpirile record la carburanți | Ce propune guvernul?


Agenția Națională de Reglementare în Energetică a anunțat o nouă majorare la carburanți pentru ziua de vineri, 11 martie. Se așteaptă că benzina va trece de 27 de lei, iar motorina va ajunge la 25, 80 bani.

Autoritățile explică majorările record ale prețurilor la carburanți prin situația complicată din regiune, din cauza invaziei Ucrainei de către Federația Rusă, menționând că se atestă cea mai accelerată creștere pe piața produselor petroliere.

Șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița a declarat că guvernul nu intenționează să reducă accizele la produsele petroliere, pentru că această micșorare „va fi foarte repede compensată de noi creșteri”, dar vor exista măsuri de susținere a transportatorilor și agriculturilor.

Viorel Gherciu, ministrul agriculturii a precizat pentru Europa Liberă că autoritățile vor rambursa parțial pentru producătorii agricoli costurile majorate la motorină și fertilizanți. Potrivit ministrului, există mai multe propuneri din partea fermierilor pentru a atenua presiunea costurilor sporite în acest sezon agricol, însă deocamdată se caută cea mai potrivită formulă de compensare:

„Suntem în proces de discuție cu Ministerul Finanțelor ca să identificăm o formulă privind compensarea acestor creșteri. Nu pot să vă spun o cifră pentru că nu am convenit încă una, rămâne să fie stabilită de comun acord cu Guvernul. În zilele apropiate o să venim cu un mecanism de compensare.”, a declarat Viorel Gherciu.

Ce așteptări au agricultorii?

Agricultorii au solicitat sprijin din partea guvernului acum câteva săptămâni, propunerea lor vizând întâi de toate compensații pentru achiziția de motorină și îngrășăminte, susține Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor.

Vasile Mîrzenco
Vasile Mîrzenco

Vineri, 11 martie, federația organizează o adunare generală la care ar urma să participe și reprezentanții autorităților pentru a conveni propunerile agricultorilor, mai spune Vasile Mîrzenco: „Cel puțin să ni se compenseze accizele la procurările de motorină și taxa pe valoare adăugată. Dacă litrul de motorină este peste 25 de lei, dar el o să ajungă la 30 cred, asta înseamnă că taxa pe valoare adăugată ar fi șase lei și accizele vreo doi lei și șaptezeci de bani la litru, asta ar însemna în jur de opt lei pentru un litru. Înseamnă că dacă se respectă intențiile astea, vom deconta motorina la lucrările agricole cu prețul undeva în jur de 20 de lei, deși și acesta este un preț mare pentru noi.”

Spre deosebire de sezonul trecut, prețul la fertilizanți s-a triplat, atrage atenția Vasile Mîrzenco.

Există riscul ca mulți fermieri pur și simplu să nu-și poată onora creditele bancare...

El spune că în cazul îngrășămintelor, agriculturii vor insista pe despăgubiri mai mari, întrucât majorările cu care se confruntă aceștia îi pun în situația să reducă suprafețele terenurilor pe care le lucrează: „Aici noi am solicitat prin demersurile noastre compensări până la 50 la sută din cost, nu vorbim de TVA să ne recompenseze. Până la urmă nu e vorba numai de faptul ca agricultorii să iasă din zona pierderilor financiare, ci să intre în zona segmentului de generare a unui profit minimal, de altfel, cât poți să lucrezi ani în șir cu pierderi.”

Directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco spune că agricultorii sunt conștienți de situația din regiune care a determinat majorările de prețuri, totuși consideră întemeiate solicitările lor pentru că există riscul ca mulți fermieri pur și simplu să nu-și poată onora creditele bancare și să renunțe să facă agricultură.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG