Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski spune că pământul ucrainean poate fi eliberat


Volodimit Zelenski vorbind într-o înregistrare difuzată în zorii zilei de 12 martie.
Volodimit Zelenski vorbind într-o înregistrare difuzată în zorii zilei de 12 martie.

Forțele rusești par să facă progrese în avansarea lor lentă către capitala Ucrainei, Kiev, în timp ce tancurile și artileria au continuat să lovească localitățile aflate deja sub asediu. Potrivit presei ucrainene, alarma antiaeriană a răsunat în mai multe orașe la începutul zilei de 12 martie, îndemnând oamenii să caute adăposturi.

Într-un mesaj video de încurajare a concetățenilor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa se află „la un punct de cotitură strategică” în care este posibil să se afirme că pământul ucrainean va fi „eliberat”. „Este imposibil să spunem de câte zile vom mai avea nevoie pentru a ne elibera pământul, dar este posibil să spunem că o vom face”, a declarat Zelenski.

În orașul-port din sudul țării, Mariupol, focul neîncetat al armatei ruse a zădărnicit încercările repetate de a aduce alimente și apă și de a evacua civilii. Numărul morților la Mariupol a depășit 1.500 în 12 zile de bombardamente, a spus primăria. Oficialii ucraineni au spus că tiruri ale artileriei rusești au deteriorat un spital oncologic și mai multe clădiri rezidențiale din orașul Mykolaiv.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că Rusia încearcă să-și reseteze și să-și „repoziționeze” trupele pe teren, pregătindu-se pentru operațiuni împotriva Kievului. Conflictul a forțat deja 2,5 milioane de oameni să fugă din Ucraina.

XS
SM
MD
LG