Sute de copii refugiați din Ucraina merg deja la lecții sau au depus cerere de înregistrare temporară în școlile din Republica Moldova, în vreme ce războiul declanșat de Rusia din Ucraina a ajuns în a 20-a sa zi.
Ministerul educației de la Chișinău au anunțat la 15 martie că a primit 631 de asemenea cereri și alte 75 de solicitări pentru înscrierea copiilor refugiați la grădiniță. Dar aceasta este o cotă infimă.
„Toți copiii ucraineni aflați pe teritoriul Republicii Moldova pot beneficia de dreptul la educație”, a declarat într-o conferință de presă la Chișinău Anatol Topală, ministrul educației și cercetării. El a precizat că 37 de copii își doresc să studieze în limba română, 40 au optat pentru limba ucraineană și 554 pentru limba rusă.
Majoritatea refugiaților ucraineni sosiți în R. Moldova provin din regiuni populate preponderent de etnici ruși, fie din sudul Basarabiei unde locuiește o importantă minoritate de etnici români.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie, în R. Moldova au intrat peste 300.000 de cetățeni ucraineni, iar aproape 100.000 au rămas aici, restul plecând mai departe către Uniunea Europeană, arată datele ministerului moldovean de interne din 15 martie. Ministrul educației Topală a spus că jumătate din refugiații ucraineni rămași în R. Moldova sunt minori, în condițiile în care din Ucraina au voie să plece doar femeile, copii și bătrânii.
Cea mai mare parte a copiilor ucraineni refugiați fie nu merg la școală, fie încearcă să ia legătura cu proprii lor învățători cu ajutorul unui sistem online pus la punct de autoritățile ucrainene încă din perioada pandemiei și adaptat la starea de război.
În sistemul educațional moldovean nu există școli cu predare în limba ucraineană. Ministrul educației a spus că există doar 37 de instituții ,,în care sunt predate discipline obligatorii Limba și literatura ucraineană și Istoria, cultura și tradițiile poporului ucrainean, prin urmare sunt profesori care pot asigura predarea în limba ucraineană”..
Copiii familiilor refugiate care au solicitat azil în Republica Moldova pot beneficia de o echivalare a perioadelor de studii, toți ceilalți vor avea statut de audient, ceea ce presupune, potrivit autorităților ,,participarea la activități educaționale cu o înregistrare a copilului într-un registru provizoriu”, a mai accentuat Anatol Topală. Anterior, Direcția educație Chișinău a prezentat pe pagina sa de internet modalitatea de înscriere la școală și pașii ce urmează a fi întreprinși. Părinții trebuie să:
- verifice locurile disponibile la școlile incluse în listă;
- să completeze o cerere de înmatriculare;
- să pregătească un pachet de documente, care include acte personale, un certificat medical, inclusiv un rezultat a testului Covid-19.
Între timp, pentru comunitatea ucrainenilor refugiați în R. Moldova sau au găsit adăpost în alte țări, a fost creată o platformă digitală (Anticrisis Lab) care se concentrează pe școală online, consiliere psihologică și voluntariat.
În acest moment, peste 350 de copii și mai mult de 150 de profesori s-au înregistrat deja, spune Viorica Cerbușca, fondatoarea organizației YEP Moldova, organizația neguvernamentală care a lansat împreună cu Ministerul Educației și Ministerul Ucrainean al Transformării Digitale acest instrument online pentru învățare la distanță.
„Avem copiii care merg la școală din clasa întâi până în clasa a noua. Copiii au câte 2-3 lecții pe zi urmând programul școlar ucrainean”, spune Cerbușca. Potrivit activistei, cei mai mulți copii sunt din R. Moldova, dar și din Belgia, Grecia, Polonia, Spania. „Sunt și copii din Ucraina, pentru că nu pot merge acolo la școala lor”, mai spune Cerbușca.
Organizatorii au chemat profesori de școală, vorbitori de limbă ucraineană să se alăture inițiativei, dacă sunt pregătiți să susțină lecții la distanță pentru copii de toate vârstele.
Pentru înregistrarea copiilor la lecțiile online, părinții trebuie să completeze un formular online în care să scrie în ce clasă merge copilul, din ce regiune vine și unde se află.