Linkuri accesibilitate

Embargo pe petrolul rus la summitul UE. Ucraina nu este impresionată


Bloc de locuințe distrus de armata rusă la Popasna, Ucraina, 26 mai 2022.
Bloc de locuințe distrus de armata rusă la Popasna, Ucraina, 26 mai 2022.
Embargo pe petrolul rus la summitul UE. Ucraina nu este impresionată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

Liderii UE au prezentat ca pe un succes pachetul de măsuri anunțate la încheierea summitului de două zile de la Bruxelles (30-31 mai), dar ucrainenii nu se arată impresionați.

Un consilier al lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a scris pe Twitter: „Rusia nu trebuie să câștige, dar n-o să vă dăm arme grele ca să nu-l supărăm pe Putin. Putin trebuie să piardă, dar nu impunem sancțiuni noi. Milioane pot să moară de foame, dar nu suntem gata să trimitem convoaie militare pentru a apăra grânele. Creșterea prețurilor e cea mai mică nenorocire pe care o așteaptă Occidentul, cu o așa politică.”

Liderii UE au discutat într-adevăr marți, în a doua zi a summitului, securitatea alimentară, într-un schimb de opinii prin video și cu președintele Senegalului, Macky Sall, care deține actualmente președinția rotativă a Uniunii Africane. Într-adevăr, țările africane sunt potențial printre cele mai afectate de o posibilă criză alimentară generată de blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale din Ucraina.

În privința anunțatei renunțări (modelabile și cu excepții) la energia rusească, cei 27 au păstrat neschimbate aranjamentele anunțate luni seara, adăugându-le o referință la Spania și Portugalia, care își vor spori potențialul de a crea energie verde, în ideea de a palia o parte din lipsurile produse în UE de embargoul pe energia rusească.

Embargo și compromis

În mare, fațada unității europene a fost salvată. După târguieli în culise care au durat până la miezul nopții luni seara, liderii celor 27 de țări din UE au ajuns la un compromis care va duce treptat la anularea a aproape 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului (două treimi într-un prim timp).

Ungaria a fost cea care spera — și a obținut — să poată păstra posibilitatea de a importa petrol brut din Rusia, prin bine-numita conductă «Drujba», motiv pentru care se propusese deja ca sancțiunile europene să se aplice doar petrolului rusesc brut transportat pe cale maritimă.

Cehia a primit de asemenea o scutire de 18 luni de la aplicarea noilor interdicții, astfel încât să poată continua cu revânzarea produselor petroliere.

Cei 27 erau nevoiți să-și arate unitatea în fața șantajului Moscovei și hotărârea de a nu mai finanța războiul din Ucraina cumpărând petrol și gaze de la Putin. Ei se înțeleseseră deja să nu mai cumpere cărbune din Rusia începând din luna august, iar Ungaria, Cehia și Slovacia, țări fără ieșire la mare, se arătau gata să blocheze orice plan de întrerupere brutală, imediată, a aprovizionării.

Tot așa, Bulgaria a primit la rândul ei dreptul de a cumpăra hidrocarburi din Rusia vreme de un an și jumătate de-acum înainte. Cât despre țările maritime, Grecia, Malta și Cipru, ele vor putea continua să transporte petrol rusesc pe navele lor pentru a-l vinde în afara UE.

UE a mai decis și să avanseze pe calea propriei sale întăriri militare, prin achiziționarea în comun de material militar. În sfârșit, cei 27 au mai adoptat și un al șaselea pachet de sancțiuni, incluzând o nouă listă neagră de oligarhi și persoane apropiate regimului lui Putin (80 de nume), printre care de pildă patriarhul Kirill; apoi, sancțiuni care vizează trei canale rusești de TV, dar și Sberbank, principala bancă a Rusiei, exclusă de acum înainte din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG