Linkuri accesibilitate

Iran și Rusia | Legături primejdioase „de care întreaga lume ar trebui să țină cont”


 Vladimir Putin (centru) discutând cu președintele iranian Ebrahim Raisi, în timpul celui de-al 6-lea Summit Caspic la Ashgabat, la 29 iunie 2022
Vladimir Putin (centru) discutând cu președintele iranian Ebrahim Raisi, în timpul celui de-al 6-lea Summit Caspic la Ashgabat, la 29 iunie 2022

În ultimele două săptămâni, oficialități ruse au vizitat de câteva ori instalații aeriene iraniene pentru a vedea drone cu capabilități militare care pot fi utilizate în războiul din Ucraina, au declarat oficialități de la Casa Albă.

Iran și Rusia | Legături primejdioase „de care întreaga lume ar trebui să țină cont”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00
Link direct

Acestea au făcut publice imagini obținute prin satelit, care arată că vizitele au avut loc, în contextul prezentat.

La 8 iunie, rușii au vizitat instalațiile Kashan, vizită repetată la 5 iulie, scopul fiind examinarea dronelor. În imagini se văd drone Shahed 191 și 129 prezentate și în zbor, în timp ce delegația rusă era prezentă.

Consilierul principal american pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că imaginile demonstrează că Rusia continuă să fie interesată să achiziționeze drone, capabile să performeze în condiții de război. Prezența rusă în Iran poate ajuta să demonstreze țărilor din Orientul Mijlociu, care consideră Iranul o amenințare, că războiul din Ucraina are relevanță pentru ei.

Sullivan a spus că întărirea legăturilor dintre Iran și Rusia este un fapt de care întreaga lume trebuie să țină cont. Sullivan a mai arătat că administrația Biden crede că Iranul se pregătește să livreze Rusiei până la câteva sute de vehicule aeriene fără pilot, inclusiv drone cu capabilități militare.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian i-a spus omologului său ucrainian Dmitro Kuleba că informațiile cu privire la export iranian de drone în Rusia nu au niciun fundament real.

În recenta vizită a președintelui Biden în Orientul Mijlociu, între alte teme care preocupă regiunea a fost și atitudinea față de războiul din Ucraina, în condițiile în care de la autorități și până la public, lumea arabă este în cel mai bun caz ambivalentă, motivele fiind alianțe istorice cu Rusia, scepticism față de politici americane și occidentale, în general, ca și impresia că propriile lor probleme nu sunt tratate cu aceeași urgență.

Or anumite țări arabe au un rol important de jucat pe piața energetică, unde se află cheia finanțării războiului de către Rusia. Ceea ce unește și cointeresează însă multe dintre țările arabe cu majoritate sunnită este rivalitatea cu Iranul și încercarea de a bloca accesul Teheranului la arme de distrugere în masă și demersul acestuia de deveni o putere regională.

XS
SM
MD
LG