Linkuri accesibilitate

Ambasadoarea americană la ONU: Rusia vrea să șteargă Ucraina de pe fața pământului


Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU
Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield a arătat într-o intervenție la Consiliul de Securitate că nu există nici o îndoială că Rusia încearcă să dezmembreze Ucraina și să o șteargă de pe fața pământului.

Ambasadoarea americană la ONU: Rusia vrea să șteargă Ucraina de pe fața pământului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00

Linda Thomas-Greenfield adăugat că Statele Unite văd din ce în ce mai multe semnale că Rusia încearcă să pună bazele încercării de a anexa regiunile din estul Ucrainei, Donetsk și Luhansk și sudul regiunilor Herson și Zaporojie, inclusiv prin instalarea unor oficialități ilegitime în zonele pe care le controlează, cu scopul de a organiza false referendumuri sau da decrete, menite să ofere un cadrul alipirii la Rusia. Ea a adăugat că, de altfel, ministrul rus de externe Lavrov a declarat că acesta este obiectivul războiului.

Lavrov a spus la un summit al țărilor arabe că obiectivul central în Ucraina este de a elibera populația de un „regim inacceptabil”. Sugerând că planul vizează mai mult decât regiuni din sud și est, Lavrov a adăugat „Fără îndoială că vom ajuta populația Ucrainei să scape de regim, care este absolut împotriva oamenilor și împotriva istoriei”. Ambasadorul rus la Națiunile Unite a spus la Consiliul de Securitate că „denazificarea și demilitarizarea Ucrainei vor fi realizate integral”.

„Nu mai trebuie să rămână vreo amenințare la adresa Donbasului, sau la adresa Rusiei, sau la adresa teritoriilor ucrainene eliberate, când pentru prima dată în ultimii ani oamenii vor putea trăi cum își doresc” – a spus ambasadorul rus. Linda Thomas-Greenfield a criticat țările care susțin că „securitatea unei țări nu trebuie obținută pe seama altora”, întrebându-se cum caracterizează ele invazia Rusiei în Ucraina. Ambasadoarea nu a făcut referiri explicite, dar este o poziție pe care o are China. Linda Thomas-Greenfield a mai spus „Acțiunile Rusiei reprezintă obstacole în calea rezolvării situației”. Ambasadoarea americană la ONU a amintit atrocități comise de armata rusă între care bombardarea unor școli și spitale, „omorârea unor lucrători din echipele de ajutorare și unor ziariști, targhetarea civililor care încearcă să scape și execuții sumare ale unor civili la Bucea”. Ea a spus că există dovezi că forțele ruse interoghează cu brutalitate persoane reținute și au deportat sute de mii de ucraineni în Rusia, între care și copii – smulgându-i de la casele lor și trimițîndu-i în regiuni izolate din est”.

XS
SM
MD
LG