Linkuri accesibilitate

ONU cere acces internațional la centrala nucleară de la Zaporojie după un nou atac asupra ei


Vedere asupra centralei nucleare din Zaporojie, în perioada invaziei ruse în Ucraina, august 2022
Vedere asupra centralei nucleare din Zaporojie, în perioada invaziei ruse în Ucraina, august 2022

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut pe 8 august ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie, după ce Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații în legătură cu bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa în weekend.

„Orice atac asupra unei centrale nucleare este sinucigaș”, a declarat Guterres într-o conferință de presă în Japonia. El a făcut aceste comentarii după o vizită la Hiroshima în weekend, unde Guterres a ținut un discurs pentru a marca cea de-a 77-a aniversare a primului atac cu bombă nucleară din lume.

Ucraina a declarat că, în 6 august, un nou bombardament rusesc a avariat trei senzori de radiații și a rănit un muncitor de la centrala electrică Zaporojie, acesta fiind al doilea atac în două zile consecutive în zona centralei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia de „terorism nuclear" și a cerut noi sancțiuni internaționale, de data aceasta împotriva sectorului nuclear al Moscovei. „Nu există nicio națiune în siguranță atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare”, a declarat Zelenski într-un discurs televizat la 7 august.

Luptele din zona centralei nucleare de la Zaporojie au alarmat întreaga lume. Centrala, situată la aproximativ 200 de kilometri nord-vest de portul Mariupol, se află sub supraveghere rusă, de când trupele Moscovei au preluat controlul ei, la începutul războiului, dar este în continuare operată de personal ucrainean.

Autoritatea instalată de Rusia în zonă a declarat că centrala a fost atacată de forțele ucrainene cu un lansator multiplu de rachete, avariind clădirile administrative și o zonă din apropierea unei instalații de depozitare. Ambasada Rusiei la Washington a emis, de asemenea, o declarație în care a acuzat „naționaliștii ucraineni” pentru pagubele produse.

Guterres a declarat că AIEA are nevoie de acces la centrală. „Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile lor în legătură cu crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a declarat Guterres.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, scrie pe Twitter că „@iaeaorg trebuie să meargă la Zaporizhia, așa cum am făcut-o la Chornobîl și în sudul Ucrainei la începutul anului. Putem pune la punct o misiune de siguranță, securitate și garanții și putem oferi asistența indispensabilă și evaluarea imparțială de care este nevoie.” Grossi avertizase în 6 august că ultimul atac demonstrează clar „riscul foarte real al unui dezastru nuclear”. Grossi a îndemnat toate părțile implicate în conflict să dea dovadă de „cea mai mare reținere” în apropierea centralei nucleare.

XS
SM
MD
LG