Linkuri accesibilitate

NATO și acordurile nucleare: Rusia pune capăt „temporar” acordului New Start


Test cu o rachetă balistică intercontinentală de la baza Plesețk, nord-vestul Rusiei, 9 decembrie 2022. Stop-cadru dintr-o înregistrare video distribuită de serviciul de presă al ministerului rus al Apărării.
Test cu o rachetă balistică intercontinentală de la baza Plesețk, nord-vestul Rusiei, 9 decembrie 2022. Stop-cadru dintr-o înregistrare video distribuită de serviciul de presă al ministerului rus al Apărării.

Rusia a anunțat că suspendă inspecțiile americane prevăzute în temeiul tratatului New Start, un accord-cheie al dezarmării nucleare stabilit între cele două puteri. Kremlinul afirmă că e nevoit să acționeze astfel ca răspuns la obstacolele americane puse în fața inspecțiilor rusești similare în Statele Unite.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Moscova „a informat oficial” luni Washingtonul că toate site-urile sale care fac obiectul inspecțiilor în temeiul tratatului New Start vor fi „inaccesibile temporar”. Acestea includ bazele de lansare de rachete, precum și bazele aeriene și navale în care sunt desfășurate rachete nucleare.

În practică, inspecțiile reciproce fuseseră deja suspendate ca o măsură de precauție pentru sănătate de la începutul pandemiei de Covid, dar declarația de luni a ministerului rus de Externe a adăugat un alt motiv pentru care Rusia nu dorește să le repornească: sancțiunile americane impuse din cauza invaziei Ucrainei au împiedicat inspectorii ruși să călătorească în Statele Unite.

Tratatul, care limitează focoasele strategice desfășurate de fiecare țară la 1.550 și impune limite asupra sistemelor de lansare, a fost prelungit cu cinci ani în februarie 2021. Este ultimul tratat de control al armelor rămas în vigoare între SUA și Rusia, prevăzând și inspecția și verificarea acestuia. Clauzele lui sunt considerate pe scară largă ca fiind vitale pentru construirea încrederii reciproce și prevenirea manevrelor greșite în domeniul nuclear.

Cu toate astea, deși inspecțiile au stagnat, forțele nucleare ruse au menținut o altă parte cheie a acordului New Start, și nume notificările către Washington cu privire la orice mișcări sau modificări importante ale infrastructurii arsenalul nuclear al Moscovei.

În rezumat, se pare că rușii, sau cel puțin forțele nucleare ruse, caută totuși să încerce să continue implementarea -- cel puțin parțială -- în vederea menținerii unui minimum de încredere reciprocă.

Tratatul este bilateral, între Statele Unite și Rusia, și nu privește celelalte două puteri nucleare din NATO, Franța și Marea Britanie.

De altfel, NATO și Rusia și-au suspendat contactele, după invadarea Ucrainei în luna februarie, iar asta după ce în luna ianuarie avusese loc în sfârșit o reuniune a Consiliului NATO-Rusia.

Acest Consiliu NATO-Rusia, forumul care reunea ambasadorii NATO și pe cel mai înalt diplomat al Rusiei pe lângă Alianța condusă de SUA, era văzut ca un mijloc de a preveni creșterea tensiunilor, chiar și după ce majoritatea țărilor din NATO au început să aplice sancțiuni Moscovei. Vreme de cinci ani, din aprilie 2014 și până în primăvara anului 2019, Consiliul NATO-Rusia a fost suspendat din pricina intervenției Moscovei în Ucraina și a ocupării Crimeei.

Rusia a luat apoi parte pentru prima oară la o asemenea reuniune în vara anului 2019 și din nou, pentru ultima dată, la începutul acestui an, înainte de invadarea Ucrainei.

În acel moment, în luna ianuarie 2022, Aliații din NATO propuseseră chiar reprezentanților ruși menținerea contactelor și restabilirea oficiilor de legătură respective din Bruxelles și Moscova.

Războiul avea să pună capăt acestor tentative de apropiere.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG