Linkuri accesibilitate

„Putin nu poate pierde în fața Ucrainei, trebuie să piardă în fața NATO” (analiză WSJ)


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg (stânga), și președintele Rusiei, Vladimir Putin (colaj)
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg (stânga), și președintele Rusiei, Vladimir Putin (colaj)

Un articol apărut în Wall Street Journal sub semnătura lui Holman Jenkins arată că administrația Biden s-ar teme atât de eventualitatea ca Ucraina să piardă confruntarea cu Rusia, dar și de scenariul în care o câștigă, aceasta din urmă pentru că mai mult ca sigur ar atrage o implicare mai mare a NATO și o posibilă contra-reacție disperată a lui Vladimir Putin.

Și alte scenarii ar putea antrena o implicare mai activă a Statelor Unite, inclusiv dacă Rusia încearcă de exemplu să-l elimine pe președintele Zelenski sau dacă bombele distrug vreun orfelinat sau ucid o oficialitate care vizitează Ucraina. Putin se teme și de ceea ce Ucraina ar putea face, care să-l oblige să reacționeze, de asta – scrie Holman Jenkins – Statele Unite descurajează atacuri în Rusia.

Opinia publică urmărește cum reacționează Putin la ceea ce se crede a fi recentul atac al forțelor speciale ucrainene la o bază din Crimeea. Or nu este exclus ca, după acest succes, ucrainenii să încerce ceva chiar mai îndrăzneț. Autorul articolului din Wall Street Journal susține că Occidentul trebuie să continue să ajute Ucraina, dar să nu-și facă iluzii că NATO nu se va implica mai mult, dacă vrea ca rezultatul să fie mai mult decât un alt conflict „înghețat”, un deznodământ care „din păcate” – arată Holman Jenkins – are nu puțini susținători în Occident.

„Putin nu poate pierde în fața Ucrainei, trebuie să piardă în fața NATO” – arată articolul care adaugă că recente analize ale Corporației Rand și Atlantic Council arată că Putin ar putea provoca o confruntare armată cu America, pentru a-și salva poziția în Rusia.

NATO, sprijinită de țări cu un Produs Național Brut de 25 de ori mai mare decât al Rusiei, este o alianță mult mai puternică decât Rusia „și Putin știe asta” scrie Jenkins. El mai spune că Putin înțelege acum că nu va putea anexa Ucraina și nu poate decât să încerce să stopeze declinul Rusiei o țară „slăbită de sancțiuni, captivă în fața Chinei și unui război din care nu știe cum să iasă”.

Holman Jenkins scrie că soluția evidentă este ca Rusia să accepte Ucraina, să coexiste și să se dezvolte împreună dar asta e posibil doar fără Vladimir Putin.

XS
SM
MD
LG